Archive for June, 2008

Tentang Kita

Assalamualaikum wbt

Sila dengar lagu ini untuk mood entri;-)

Rasanya baru beberapa hari aku memijak bumi Dublin pertama kalinya, dan hari ini, aku cuma tinggal beberapa bulan bersama rakan-rakan yang bakal pulang ke PMC.

Manusia mana yang suka akan perpisahan. Parting hurts, in whatever forms it may. I endure pain better than parting. Hamster aku meninggal pun aku buleh sedih 2-3 hari, termenung sana sini. Inikan pula kawan-kawan. Kak Amalia balik, tak usah cakaplah bagaimana, Kak Ochee. Dan bulan ini menyaksikan aku dan Tengku hilang semua housemates kami yang pulang terus ke Malaysia.

Sebenarnya dari Februari lepas, aku sudah mula terasa waktu itu makin dekat. Bila aku kenang, masa dengan kawan-kawan PMC ini hanya tinggal beberapa bulan saja (tolak summer), aku rasa tak puas tatap muka diaorang, rasa ketawa diaorang begitu berharga. Ditakdirkan, tahun ini persahabatanku dengan kawan-kawan PMC ini makin rapat. Makan sama-sama, pergi aktiviti sama-sama, macam-macamlah bersama-sama, mungkin macam trivial, tapi semua itu sangat bermakna bagi aku yang tak ada kakak atau adik perempuan ni.

Tapi ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah itu kerana Allah. Sepanjang kedewasaan di Dublin ni, sudah cukupkah aku berbuat baik pada kawan-kawanku? Adakah aku ni sahabat masa seronok saja? Adakah aku ini sahabat yang bila dipandang mendekatkan mereka kepada agama atau makin lagho? Gawat. Hehe.

Hajat nak berjalan dengan diaorang summer ni ke Brussels tak kesampaian, harapnya Turkey in Winter nanti tak ada aral:-)

Jadi, tatkala subuh menyapa pagi ini, di kala aku diulit kerinduan yang amat pada semua kawan-kawan, aku hadiahkan lagu ini. Hehe. Apa la malang sangat kejiranan aku ni semua anak lelaki. Cakap dengan hamster pun tak ada respon. Kan aku tak ada kawan kat rumah lepas tu buat entri jiwang-jiwang ni.

Lagu ini khas untuk:

SMKGR: Kak Long, Amy, Aja, Muna, Hanani, Syazana, Intan Zareena, Intan Soraya, Nadheera, Athalia, Bhavarita, Yi Ling, Jee Ying.

MRSM Taiping: Hafni!;-) Mas, Eez, Sarina, One, Cnern, Ball, Fite, Dima, dan semua kawan-kawan 512

KMB: Azilah, Hazi, Ili, Needa, Bibik, Dee, Hasni, Taq, Leen, Pedon, Dayah, Put, Deeha dan semua kawan-kawan m04p dan bala tentera econs

RCSI UCD: Jannah, Dayah, Fai, Munni, Liyana, Adah, Ilani, Intan, Hana, Najlaa, Syamsiah dan semuaaaa kawan-kawan termasuk junior2 yang bakal pulang (Nazirah, Humaira, Muizzah, Dayah 314 semua…)

Ish…napa lah awal sangat korang balik. Nasib baiklah ada kawan-kawan full course, dan yang paling best untuk dibuli, anak-anak usrah full course. Dya zati areeshah, korang memang ditakdirkan full course sebab kalau balik awal, akak takda tempat nak lepak. Hehe.

I thought i can give a shot at poetry for this. Too bad, rhyming semua pun lari, ngantuk sudah.

Wallahu’alam.

The Power of Bargaining

Assalamualaikum wbt.

Known for my sharp tongue with annoying guys (Being the only girl in the family, i am actually quite puzzled how fragile girls can be, thus, i’d rather cherish patience with unacceptable girls), i am actually quite hesitant (really not good at) when it came to “economics fight” or should i say “finance clash”, as in bargaining…

Sometimes i am quite mystified, ilmu tawar-menawar ni ada dalam silibus KH apa? because mak (mengajar KH 24 tahun) is just superb at it and she won’t quit till she wins. Saya percaya golongan mak-mak yang lain juga. She couldn’t amaze me more after she complained to the owner of sebuah pasar raya berhampiran rumah gara-gara tidak menyerahkan resit kepada pengguna semasa transaksi. (Konsumerisme, Bab 13, Tingkatan 3). Kuikui.

There are no  victory at bargain basement prices. – Dwight D. Eisenhower

Too bad mak, it ain’t inherited. Or maybe we got abah’s genes.

Hitherto, all of us in my siblings are hopeless at bargaining. Nurhanis Syazni, Zulhanif Syazri and Zulhafiz Syazmi. Kami pemalu-pemalu orangnya. 😉

But just now i tried. And the outcome was amazingly dazzling.

Minggu lepas, kedai A.

“Aik, apsal mahal sgt plastic cover e65 ni. 20 hinggit. ish tanakla,”. -bisik hatiku. padahal belum tanya tuan kedai lagipun-

Tadi, kedai B.

“Eh, 10 ringgit ek auntie? Ni bukan plastic kan? Keras punya kan?…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….(erm cuba ko tawar anis)………………………………….err………………..eherm-eherm berdehem…………..herm……………………….*pandang atas*……….*pandang depan balik*………………..auntie, takda discount?”

“Okay, la i bagi u 7 ringgit. Chi lingcit”

(Hah! with a 3 words sentence, the price dropped 30%. Sebab tu Tuhan suruh berusaha cik Anis oi.)

Thought this one is brilliant: To sell something, tell a woman it’s a bargain; tell a man it’s deductible.
Earl Wilson

 “Learn to be not hesitant, take a turn and be certain.”

Existence is a strange bargain.

Life owes us little; we owe it everything.

 The only true happiness comes from

squandering ourselves for a purpose.

William Cowper

 

WALLAHU’ALAM

oh, saya ada terbaca, suatu lagi perspektif tentang 786

786 juga punya ‘punca’ nya sendiri dalam perniagaan India Muslim.

Kalau RM7 modal, jual RM8, pusing balik modal RM6.

Not bad, menarik.

 

Was Was II

Assalamualaikum wbt

Lama tidak menulis. Terbenam dalam kesibukan mengurus semua urusan sebelum berlepas ke Australia khamis depan. Tidur tidak kurang kalahnya. Masih teringat pesan kawan rapat saya, tidur banyak-banyak buleh buat orang tembam. Aiseh. Hehe.

Berbalik kepada janji dahulu…

“Dalam entri seterusnya, saya akan cuba kupas was-was ini dengan membandingkan teori OCD yang diiktiraf di arena ‘clinical research’ dan real life stories, dan juga bagaimana sebenarnya was-was ini dapat dilawan, dengan anti depressive? anti anxiety medications?”

 OCD vs was-was

Typical OCD obsessions revolve around:

  • Fear of contamination or dirt: 

Ini sangat betul, tetapi bagi was-was, konteksnya lebih kepada ibadah. Sang was-was seringkali risau istinjaknya tidak menyucikan, macam-macam (yang anda tidak pernah terfikir) melekat pada pakaian solatnya dan pelbagai lagi. Makanan yang mahu dibeli itu betul-betul halal atau tidak? Mungkinkah di mana-mana proses pembuatan makanan itu, ada yang memungkinkan status halal makanan itu goyah? Sampai begitu sekali, saya pernah terfikir, kalau saya menjawab paper microb ketika dijebaki was-was, pasti saya dapat 100%. Hehe. Sang was-was ini juga suka memikirkan ‘proses’ berbanding outcome. Maksud saya, daripada memikirkan wudhu’nya selesai, sang was-was lebih cenderung memikirkan ada apa-apakah yang terjadi sepanjang wudhu’nya tadi. Tetapi, oleh kerana saya pernah really into process, physics and add maths was amazing for me.

  • Repeated doubts

Ini ialah punca sebenar was-was. Tidak yakin walaupun kebenarannya sudah terbukti. “Eh, manalah tau kalau…”, “Entah-entah…”, “Takut-takut kalau…”. Di saat ini, sang was-was akan cuba mencari segenap bukti untuk menguatkan keyakinannya. Kalau sudah rujuk pada buku sekalipun, sang was-was cuba mencari buku lain untuk menguatkan hujahnya. Ketika ini, kalau melibatkan rakan-rakan, boleh jadi, persahabatan itu goyah gara-gara rakan yang tersinggung akibat ‘unsur tidak percaya’ sang was-was ini kepadanya.

 

  • Having things orderly and symmetrical

Pada pengamatan saya, ini tidaklah begitu ketara. Tetapi ia boleh dimanifestasikan dengan begitu menarik oleh sang was-was. Cuba lihat cara sang was-was berwudhu’. Kalau anda beruntung, anda boleh lihat bagaimana mereka begitu teliti dalam menggerakkan anggota wudhu’ agar air benar-benar lalu di segenap kulit anggota wudhu’ itu. Begitu teratur dan sekata, tetapi boleh jadi kelakar dan…mengambil masa yang lama. 20 minit berwudhu’ bagi sang was-was adalah normal. Mungkin jika diperhatikan oleh orang yang tidak dikenali, mereka ini boleh disangkakan autism, kerana begitu fokus dan kerap pula mengulang gerakan yang sama. Symmetrical…mungkin pada aspek kiblat. Saya pernah terjumpa akan sang was-was yang begitu lama menetapkan hamparan sejadahnya. Kerana risau tersasar 1 darjah dari arah sebenar. Hoho.

 

  • Aggressive or horrific impulses

Kadangkala, reaksi sebegini timbul secara tidak sengaja oleh sang was-was. Ia selalu terjadi sekiranya anda membertuh sang was-was ini ketika dia leka dibuai fokusnya, doubtnya atau analisisnya. Apabila sampai di suatu tahap, keraguan mereka ini menemui jalan buntu setelah berfikir lama, sang was-was boleh tertekan dan bertindak agresif seperti menghentak kaki, menangis dan sebagainya. Kasihan sebenarnya.

  • Sexual images

Yang ini tak tahu pula saya. Tetapi ia banyak diperkatakan dalam teori-teori clinical OCD. Tetapi pada pengamatan saya, was-was lebih tertumpu kepada menyempurnakan ibadah, justeru hal ini adalah seolah-olah tidak mungkin.

 

OCD symptoms involving obsessions may include:

  • Fear of being contaminated by shaking hands or by touching objects others have touched
  • Doubts that you’ve locked the door or turned off the stove
  • Repeated thoughts that you’ve hurt someone in a traffic accident
  • Intense distress when objects aren’t orderly, lined up properly or facing the right way
  • Images of hurting your child
  • Impulses to shout obscenities in inappropriate situations
  • Avoidance of situations that can trigger obsessions, such as shaking hands
  • Replaying pornographic images in your mind (again, yang ini macam kurang bertepatan dengan was-was)

Situasi di atas lebih kepada perkara-perkara yang bakal mencetuskan was-was dalam ibadah. Ia bermula dengan rutin harian sebelum beraleh kepada fokus ibadah. Namun, sang was-was lebih suka melayani was-was ibadahnya daripada was-was rutin ini, kerana bimbangkan dosa ibadah yang tidak sempurna. Licik sekali syaitan ini bukan? Tak dapat lalaikan terus, alehkan fokus pun jadilah.

  • Dermatitis because of frequent hand washing
  • Skin lesions because of picking at the skin
  • Hair loss or bald spots because of hair pulling

Aspek di atas ini pula lebih kepada kesan akibat perbuatan was-was. Alhamdulillah, saya tidak perlu berhadapan dengan ini. Tetapi sebagai kesan berwudhu’ begitu lama, saya mendapat mild asthma sejak umur 15 tahun. Sedih bukan? Kita sendiri yang menyebabkan penyakit hinggap pada kita. Tetapi alhamdulillah, asthma saya makin pulih sepenuhnya.

 

Compulsions
Compulsions are repetitive behaviors that you feel driven to perform. These repetitive behaviors are meant to prevent or reduce anxiety or distress related to your obsessions. For instance, if you believe you ran over someone in your car, you may return to the scene over and over because you just can’t shake your doubts. You may even make up rules or rituals to follow that help control the anxiety you feel when having obsessive thoughts.

Typical compulsions revolve around:

  • Washing and cleaning
  • Counting
  • Checking
  • Demanding reassurances
  • Repeating actions over and over
  • Arranging and making items appear orderly

OCD symptoms involving compulsions may include:

  • Washing hands until the skin becomes raw
  • Checking doors repeatedly to make sure they’re locked
  • Checking the stove repeatedly to make sure it’s off
  • Counting in certain patterns

Counting in certain patterns… Cuba tanyakan sang was-was, saya pasti masing-masing mereka ada pattern rekaan sendiri, contohnya, bagaimana mereka mahu mengingati raka’at solat ataupun proses wudhu’. Hehe. Boleh jadi ‘Al-Khwarizmi’ ni.

Bagaimana sebenarnya was-was ini dapat diatasi?

Mungkin di arena perubatan, psychiatrist sering memberi prescriptions SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) sejenis anti depressant, ataupun ubat-ubatan anti anxiety yang lain.

Tetapi, tanyakan pada ustaz-ustaz ataupun orang-orang alim. (Saya pernah berjumpa 2 orang dan sama jawapan mereka). Jawapannya senang saja. “Tak usah layan,”. Terima kasih kepada IrHafiz, di atas komen pada entri Was-Was. Pendapat beliau tepat sekali.

Formulanya mudah saja. Teruskan saja ibadah anda, jangan toleh ke belakang, jangan difikirkan apa yang terjadi tadi, kadang-kadang ustaz kata, biar salah sekalipun teruskan saja. Lama-lama syaitan gemuk tadi akan terseksa, kerana anda makin kuat, MAKIN ADA PENDIRIAN.   

Kerana selagi mana kita terperangkap dalam framework kesempurnaan itu, ia tidak pernah akan berhenti menghantui.

Apa yang benar-benar membimbangkan ialah, kalau sang was-was terperangkap dalam jerat syaitan sehingga terbelenggu dalam penggugatan akidah yang halus strateginya. Was-was boleh membuatkan seseorang menjadi kufur secara tidak sedar. Kerana begitu taksub memenuhi kesempurnaan, kadang-kadang sang was-was lupa akan Allah itu Maha Pengampun, Allah itu Maha Pemaaf, Allah itu Maha Mengetahui, Allah itu Maha Agong yang paling memahami makhlukNya dan menghadiahkan ad-deen yang tidak menyukarkan penganutNya.

Was-was mampu memesongkan manusia jauh dari hakikat itu.

Sekian sahaja, perkongsian saya. Secebis pengalaman pahit saya ini belum cukup untuk dijadikan teori, formula atau sebuah fatwa. Namun, saya cuma sekadar berkongsi:-)

Wallahu’alam.

Was-Was

Assalamualaikum wbt
Anda kenal frasa di atas? Ya, dalam Surah An-naas bukan?
Bagi mereka yang berkecimpung dalam jurusan perubatan, mungkin anda pernah terdengar akan frasa ini pula.

Obsessive-compulsive disorder (OCD)?

Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a type of mental illness that causes repeated unwanted thoughts. To get rid of the thoughts, a person does the same tasks over and over. For example, you may fear that everything you touch has germs on it. So to ease that fear, you wash your hands over and over again.

Samakah was-was dan obsessive compulsive disorder ini? Saya sendiri tidak pasti kerana belum mempelajari OCD dari rotation Psych, tetapi saya cuba menjawab dari perspektif saya. Untuk pengetahuan anda, saya berkongsi di sini kerana saya pernah menghidap penyakit was-was yang kronik selama setahun lebih. Saya berani katakan, was-was yang saya pernah hadapi ini sangat serius sampaikan suatu tahap, saya boleh mengenal pasti orang yang was-was dengan melihat tingkah lakunya, berbekalkan pengalaman saya dahulu.   

Sudah lama saya buangkan jauh-jauh kenangan pahit was-was ini. Namun, saya kembali berfikir setelah melihat seorang yang saya kenali semakin lama semakin kronik dijebaki was-was. Saya pernah menasihati secara halus, dan terang-terangan, berkali-kali. Namun bukan mudah hendak menasihati seorang yang lebih jauh berumur dari anda. 

Satu yang boleh saya kongsi, orang di sekeliling memang akan sinis, mentertawakan mungkin dan sampai satu peringkat marah dan geram dengan orang yang was-was ini. Ketika saya dijebaki dahulu, berpuluh-puluh kali saya dirotan oleh abah, setelah segala nasihat tidak memberi kesan. Abah dan mak telah mengusahakan pelbagai cara, yang saya akan kupas kemudian, tetapi saya masih degil dan tak mahu berganjak. Mengapa? Ya, tingkah laku sang was-was ini memang tidak boleh diterima akal. Tetapi itu dari kaca mata anda.

 

 

 

Sang was-was ini memang susah untuk melihat dari kaca mata anda kerana dia akan dipengaruhi oleh suatu ‘framework kesempurnaan’ yang diciptakan sendiri, atas nasihat kaunselor yang bukan berlatarbelakangkan ustaz mahupun PhD, tetapi kaunselor yang menggenggam janji kepada Al Khaliq untuk berusaha menyesatkan anak Adam sehingga ke hari kiamat. Dan dia tidak pernah akan berundur.

 

 

Sang was-was ini cenderung untuk melihat suatu aspek yang kecil dan tidak signifikan, lalu berfikir tentangnya berulang-ulang kali. Contohnya, anda orang luar akan cenderung melihat biri-biri putih ini. Tetapi dia akan melihat biri-biri hitam ini dan terus-terusan memikirkannya. Syaitan bukan sahaja membisikkan secara terang agar manusia melakukan perkara mungkar. Apabila ia gagal dengan langkah pertamanya, beginilah cara lain syaitan ‘menyibukkan umatNya’ agar sang was-was ini lalai kepada fokus utama ibadahnya.

Dahulu saya fikir was-was ini unik mengikut sang penghidapnya. Maksud saya, dari segi apa ia dipengaruhi was-was. Tetapi, selepas 7 tahun saya pulih darinya dan memerhati, ternyata ‘patern’ was-was ini sama sahaja. Yalah, ia ‘propaganda’ dari makhluk yang sama bukan. Ia bermula dari rutin kehidupan harian, memetik suis, menutup peti sejuk, pintu rumah dan sebagainya. Kemudian ia mempengaruhi rutin ibadah anda, bermula dari wudu’, membersihkan diri, mengangkat takbir ketika solat, memasang niat solat dan puasa dan mengira raka’at solat. Dan end stagenya, semua yang anda terdetik dalam fikiran anda akan dipengaruhinya. Kadang-kadang saya fikir, ini lagi bahaya dari cara Karl Marx menyebarkan ideologinya. Hoho!

Dalam entri seterusnya, saya akan cuba kupas was-was ini dengan membandingkan teori OCD yang diiktiraf di arena ‘clinical research’ dan real life stories, dan juga bagaimana sebenarnya was-was ini dapat dilawan, dengan anti depressive? anti anxiety medications?. Sebelum saya mengakhiri Part 1 ini, ingin saya kongsikan suatu terjemahan surah lazim yang seringkali dibacakan kita, yang begitu berkait rapat dengan ulasan ini.

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

[1] Say: I seek refuge with the Lord and Cherisher of Mankind,

[2] The King (or Ruler) of Mankind,

[3] The God (or Judge) of Mankind

[4] From the mischief of the Whisperer (of Evil), who withdraws (after his whisper),

[5] (The same) who whispers into the hearts of Mankind,

[6] Among Jinns and among Men. 

Wallahu’alam.  

You drive?

Assalamualaikum wbt.

You drive? I’ll be driving back too…soon. After 4 years with license, finally abah granted the permission for me to drive after a loooong nag from my mum and me. Mak, “kalau anis drive, dia boleh hantaq ami pi skolah, ambik ami balik awai sket, dia buleh pi pasaq, kalau mak kursus abah tak payah nak balik awai ambik ami...” hehe. finally, abah conceded.

Oil price. Not a good stuff. Tetapi hidup mesti diteruskan. Kepada kawan-kawan PMC yang baru saja mematikan angan-angan berkereta bila balik tahun depan, don’t be. Jimat-jimat mesti.

Found this tips from a friend. Credits to her. Physics and chemistry is a lot fun, yeah?
 
  1)  Only  buy or fill up your car or bakkie in the early morning when the ground temperature is still cold. Remember that all service stations have their storage tanks buried below ground. The colder the ground the more dense the fuel, when it gets warmer petrol expands,so buying in the afternoon or in the evening….your litre is not exactly a litre. In the petroleum business, the  specific gravity and the temperature of the petrol, diesel and jet fuel, ethanol and other petroleum products plays an important role. A 1-degree rise  in temperature is a big deal for this business. But the service stations  do not  have temperature compensation at the pumps..
 
     2)When you’re filling up do not squeeze the trigger of the nozzle to a fast mode. If you look you  will see that the trigger has three (3) stages: low, middle, and high. In  slow  mode you should be pumping on low speed, thereby minimizing the vapours that  are created while you are pumping. All hoses at the pump have a vapour  return. If you are pumping on the fast rate, some of the liquid that goes to your tank becomes vapour. Those vapours are being sucked up and back into the underground  storage tank so you’re getting less worth for your money.
 
  3) One of the most  important tips is to fill up when your tank is HALF FULL. The reason for this  is, the more fuel you have in your tank the less air occupying its empty  space.  petrol evaporates faster than you can imagine. Petroleum storage tanks  have an  internal floating roof. This roof serves as zero clearance between the petrol  and the atmosphere, so it minimizes the evaporation. Unlike service stations, here where I work, every truck that we load is temperature compensated so  that  every litre is actually the exact amount.

From now on, i must be thinking like Michael Scoffield;-) 

Semput

Assalamualaikum wbt

Post ini khas aku dedikasikan kepada warga PUISI 08 yang begitu penyayang dan tabah. Huhu

*Saya lembab macam siput*

Saya, Nurhanis Syazni binti Roslan, student ID 06171141, dengan ini meminta maaf kerana tidak dapat memberi komitmen yang terbaik kepada warga PUISI 08 dalam semenjak dua ini.

Buat Usop dan Adila,

Saya minta maaf dengan segala kekurangan dan segala kelewatan dari pihak saya sekiranya ada di mana-mana.

Buat Liyana,

Aku masih lagi tak dip into budget. Seriously, aku akan cuba cari masa esok. Kesian kau, dahla buat sorang-sorang aritu sama adila. Huhuu…seriously, aku minta maaf!

Buat Nazirah,

Akak minta maaf sangat2 sebab tak tengok lagi kertas kerja awak. Semalam akak habiskan mendalah Mission2China dulu sebab dah tinggal lagi sebulan diaorang nak berangkat, dan laporan IMAM yang sangat urgent. Tadi awak tegur akak kan kat YM, akak tak jawab sebab malu… tak tau nak bagitau awak macam mana. Tak sempat tengok paperwork awak lagi. Minta maaf! HuuUuuu.. Akak akan cek dan tambah part akak esok juga, insyaAllah!! (insyaAllah arab bukan melayu)

Sekarang…nak tidur pun serba salah. Banyak lagi hutang kerja aku dengan orang. Dengan Pejai, Aref Ezrin, tulang belulang kat UCD tak sempat fetch aritu, sijil sympo tak abis hantar lagi, surat penghargaan speakers sympo lagi. Arghh… Anis, kau loser!

Tapi walau apa pun, aku tak mahu bagi alasan seboleh-bolehnya. Kena contohi Ka’ab ibn Malik.

Dan macam mana pun, tanggung jawab pada ibu bapa dan keluarga, kita kena cuba secuba-cubanya untuk tidak abaikan. Setahun, 3 bulan aja dengan mereka. Kalau dah berkeluarga lagi, berapa harilah sangat.  Jadi, bersama-sama kita, menabur bakti pada ibu bapa, keluarga dan sama penting, kerja dakwah!

 

Salam Kemaafan Dari Saya, Timbalan Pengarah 2 yang telah menduakan anda! (huhu)

WALLAHU’ALAM