You Are Amazing For?

Assalamualaikum wbt

You are amazing for who you are.

You are amazing for what you’ve done.

Dua ayat penyata yang membingungkan. Asalnya begini, aku begitu kagum + mual dengan beberapa episod orang yang mengagumi seseorang kerana diri seseorang itu. Kagum kerana sang seseorang itu punya aura sehingga refleksi kepada dirinya menjadi sebegitu positif. Mual kerana sang pengagum tadi kadangkala jatuh ke tahap obsess ataupun taksub sehinggakan apa yang salah pada ikonnya dipertahankan ataupun didiamkan. Ia terjadi dari skala persahabatan, arena politik dan apa lagi kalau bukan industri hiburan.

“When others do it, you say it is wrong. But when your great friends do it, you say it’s their rights and some other good excuses.”

Mungkin dalam konteks ini, You Are Amazing For Who You Are nampak antagonis dan meracuni. Tetapi mungkin juga dalam konteks mempertahankan sebuah perhubungan, ia dilihat sebagai penyelamat. Suami isteri, ibu bapa dan anak, kalau menggunakan konsep ini, pasangannya berbuat apa pun, asalkan tidak berdosa dan acceptable, terma ini sangat berguna. Hidup bersama sehari-harian, masakan tak ada apa-apa kesalahan atau kekurangan.

Pendirian You Are Amazing For What You’ve Done mungkin nampak lebih bermaruah, tegas dan berprinsip. Seseorang itu seolah-olah dinilai dan dikagumi hasil daripada apa yang dilakukannya, bukan semata-mata elemen pengaruh ataupun hubungan. Aku sendiri lebih suka kalau dapat berpegang utuh pada prinsip ini, tetapi bila aku fikirkan, ini suatu pendirian bermaruah yang buleh menggugat dan penuh krisis. Contohnya, kita boleh mengagumi seseorang kerana perilakunya, tetapi konsisten itu ada naik turunnya, ada timbul lenyapnya. Bila begini, kadangkala sang pemegang prinsip ini jadi meronta-ronta, paling tidak dalam hatinya, supaya orang yang dikaguminya mencapai sesuatu tahap yang ditentukan. Ini sungguh tidak menjurus kepada, menerima seadanya.

Pokok pangkalnya sekarang, kenapalah aku fikir semua ini. Ish,ish,ish.

Wassalam.

But at least that further explains to me why Rasul and Nabi are maksum and shouldn’t be doubted as the Messengers that need to be followed.
Advertisements

2 responses to this post.

  1. salam..anis..
    seronok baca blog anis..
    macam bukan 21 thn 7 bln 🙂

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on August 13, 2008 at 1:33 am

    salam. thank u kak zana. uih, dah besaq dah anak kak zana. rasa mcm baru je tgk bersanding aritu. la ni dh anak satu dh no. hehe:D

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: