Brilliant Batman

Assalamualaikum wbt.

Salam 10 Ramadhan. Sebelum pulang dulu, aku plan nak belajar Mandarin yang makin berkarat ni. Belajar basics Arab ke. Tapi nampaknya bukan Mandarin yang aku belajar, bahasa Indonesia yang aku dah master. (Hafni, sebab tu kita ditakdirkan jadi best friend:D) Huhu. Ini tak lain, sebab banyak sangat tengok cerita Indon. Ya lah, cerita Melayu banyak sangat yang unsur korporat-korporat Dato’ Datin yang berkisar tentang golongan atasan. Kurang menunjukkan kisah-kisah masyarakat dan nilai agama. Dan memandangkan ada Batu Feringhhi version Ipoh berhampiran rumahku, senang jugalah aku dapatkan bekalan DVD, cuma lepas beli aku selalunya perap dulu sebulan baru tengok.

The Dark Knight: Brilliant.

Al kisahnya kelmarin, aku pun akhirnya menonton DVD Batman The Dark Knight. Brilliant. The interplay of action, emotion, characters and sound effect were nicely interwoven. Openingnya macam sangat best buat sound effect video. One of the most brilliant part for me is the part where Harvey died on the ground and Batman turned his half-wrecked face down, exposed his undisfigured face, and say something like let he die with the face of his true character.

and few more quotes i like

1. ‘You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain.”

-Harvey Dent

2. Bartender: Dent! I thought you were dead!
Harvey Dent: Half…

3. The Joker – “I believe… whatever doesn’t kill you simply makes you…stranger.”

4. The Joker “see im a man of simple tastes… i like gasoline, gunpowder and dynamite. Do you know what these things all have in common.. They’re cheap.

5. The Joker – “Madness is like gravity, all it needs is a little… push.”

6. Alfred Pennyworth – “Some men aren’t looking for anything logical like money. They can’t be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.”

7. Harvey ‘Two Face’ Dent – “Have you ever had to talk to the person you love most? To tell them it’s going to be alright, when you know that it’s not?”

and the lines that definitely gonna make Jane Austen loves Joker is

Batman: [about Rachel] Let her go…
Joker: Ooh, very poor choice of words…(laughs)

It’s obvious, and clever that Joker was tailored to be the main personage in this piece. Smooth, annoying enough untuk buat aku tension kenapa he kept escaping batman and police, and nice philosophical lines.

Eh, enough on Batman! (macamlah membantu kehidupan aku)

Sudahlah aku tengok malam pula tu, aku sangat rasa tertampar-tampar dengan satu petikan dari buku Ustaz Ridhuan Mohamed Nor. 100 Tahun Memperingati Hassan al Bana.

“Mata yang terjaga di malam hari bukan untuk munajat kepadaMu adalah kebatilan – Hassan al Bana”

TV9: Tanyalah Ustaz

Kemudian, di sini aku juga ingin mengucapkan syabas kepada TV9 kerana berjaya menghidupkan pagi-pagi Ramadhan dengan program-program yang sangat bermanfaat. Kini walaupun sorang di rumah, aku rasa macam menghadiri Halaqah atau kuliah agama. Bermula dengan Tanyalah Ustaz (630am-730am) diikuti dengan Sarjana Muslim (730am-8am). Program Tanyalah Ustaz ini padaku begitu menarik sebab ia memberi peluang pada sesiapa saja yang ada persoalan agama untuk bertanya dan bagi penonton, walau secliche atau semudah mana soalan itu, ia tetap menambah ilmu kerana ustaz akan memperkasakan lagi pengetahuan kita tentang hukum tersebut dengan hujah.

Dan program Sarjana Muslim selepasnya sangat kreatif kerana ia mengajak penonton untuk mengenal Ilmuan Islam pada era kegemilangan Islam dahulu dengan pendekatan baru dan tidak membosankan. Satu hari dapatlah mengenang 2 orang ilmuan Islam dan mengambil mereka sebagai ikutan. Contohnya tadi, kagum aku dengar yang Al Farabi, sampai suatu ketika ilmunya dalam perundangan sangat hebat dan dia dijadikan Hakim. Pada mulanya Al Farabi menyangka dengan berada dalam sistem perundangan dapatlah beliau membantu masyarakat, tetapi rupanya sukar kerana hakim perlu mengasingkan diri daripada bergaul dengan masyarakat. Maka beliau mengambil keputusan untuk berhenti dan menjadi seorang guru di sekolah bagi menyampaikan ilmunya kepada masyarakat. Memang betul-betul seorang ilmuan.

Imam Al Ghazali pula pernah berkata “Sebaik-baik nasehat yang membimbing kehidupan intelektualitasku adalah nasehat yang kudengar dari mulut seorang perampok.” Haa.. kenapa? Cuba baca kisahnya di link ini.

Dan rentetan peristiwa itu, Imam Al Ghazali sentiasa menghafal segala ilmu yang dipelajarinya dan menyampaikannya.

SubhanAllah…

Sebelum aku akhiri, di bawah ini merupakan sekeping editted picture hasil dari mainan dslr minggu lepas.

Wallahu’alam

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by K.Nath on September 11, 2008 at 6:24 am

    Anis, i create a link to urs bleh? Selamat bercuti2 Malaysia..

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on September 11, 2008 at 7:45 am

    Buleh je Kak Nath:) Thanks! Makankan nasik pakcik usop untuk saya ye.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: