Terbit Dari Hati, Terbenam Ke Dasar Hati

Assalamualaikum wbt

Nothing much today. Hari ini aku mesti, MESTI belajar setelah semua percubaan gagal sejak beberapa minggu lepas. Just some warm up before reading, here goes.

Dari hati ke hati. Satu ungkapan yang senang nak dinyatakan tetapi memerlukan suatu sentuhan yang sangat istimewa.

1. Pernahkah anda mendengar orang bercakap atau berceramah? Tidak semua akan menusuk hati bukan? Tetapi aku begitu kagum dengan sesetengah orang yang ada sentuhan dan mampu buat people engaged to the sayings ataupun preach, physically (eye contact and attention) and mentally (accepting the state of mind delivered). Dikisahkan As Syahid Imam Hassan al Bana punya sentuhan ini. Kata pengikutnya, kalau ceramah hampir ke penghujungnya, orang akan berdoa agar ceramahnya dipanjangkan. Dan kata-katanya meninggalkan kesan. Begitu juga setengah orang dari kenalan kita mungkin. Inilah agaknya hasil daripada benih keikhlasan yang ditanam. Ianya mekar di hati sang pendengar dan berbuah kefahaman dan penghayatan.

2. Pernahkah anda membaca buku yang ditulis oleh bestwriter ataupun sesiapa saja yang hebat? Mungkin sesetengah buku bahasanya sangat berbunga, kias di sini kias di sana, penuh dengan kosa kata yang memerlukan sang pembaca membimbit kamus dewan ataupun Oxford Dic sepanjang pembacaan. Tetapi akhirnya isi pembacaan hanya sekadar lintas di bola mata sang pembaca dan gagal turun ke hati. It’s a mere literature pleasure than the substance. Aku merasakan frank writing lebih istimewa sentuhannya. Kosa kata mungkin mudah, tapi setiap kata begitu tepat dengan hasrat penulis. Contohnya, buku Khusyuk Dalam Solat karya Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat. Ayatnya, perumpamaanya, pengolahan konsepnya…Uih, memang la pegang tak boleh lepas. Tapi senior aku tetap tak mahu bagi pinjam untuk aku baca sekaligus sebab dia mahu kitaorang hadam sebaiknya satu persatu zatnya. Tapi takpa, sedangkan rindukan sambal udang petai pun aku sanggup usahakan, ni kan pulak buku yang senang dapat kat internet, nanti aku amazon kan. Heheh, ingkar punya junior.

3. Pernahkah anda mendengar puisi atau lagu yang begitu jelas driftnya. I cannot do that for my poems. Lagu Melayu pun banyak lagi yang off par. Tapi banyak lagu Indonesia yang sangat descriptive sehinggakan mampu membuat sang pendengar menjiwai dan bukan sekadar seronok mendengar.

Hatinya dulu belayar, kini telah menepi – contoh metafora lagu indon. At least berkualiti la juga kan nilai bahasa dalam lagu Indon. Kalau lagu-lagu Melayu yang baru-baru ni yang karat-karat tu, ter trigger la chemoreceptor trigger zone kat di lantai ventrikel keempat benakku. Hehe. Goli den.

Some nice piece by Dian, a famous actress who revert herself to Islam, and wrote such a nice piece, alhamdulillah.

Di saat waktu terhenti,
Kosong.
Dimensi membutakan mata, memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa
Saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka
Sadarku akan hadirMu
Mematahkan sendi-sendi yang biasanya tegak berdiri
Alhamdulillah by Dian Sastrowordoyo

untuk siapa yang tak dpt catch, ayat last tu maksudnya solat

Ku lari ke hutan kemudian menyanyi ku
Ku lari ke pantai kemudian teriak ku
Sepi
Sepi dan sendiri aku benci
Aku ingin bingar…aku mau di pasar

Bosan aku dengan penat
dan enyah saja kau pekat
Seperti berjelaga jika ku sendiri

Pecahkan saja gelasnya biar ramai!
Biar mengaduh sampai gaduh!
Aih…ada malaikat menyulam jaring labah-labah belang di tembok keraton putih
Kenapa tak goyangkan saja loncengnya biar terdera
Atau aku harus lari ke hutan, belok ke pantai? (em, camni, belok ke mesjid. hehe)
Tentang Seseorang, Dian Sastowordoyo (Rako Prijanto)

Wallahu’alam

Advertisements

8 responses to this post.

  1. salam..hehe..akak..samalah..’senior’ tu pun xmau bg pinjam kat sy..huhu..beli sendiri la alamatnya..tp sy still teringin nk baca buku ‘penyakit hati’ tu kak..haih..xde rexeki la plak..

    Reply

  2. Posted by Anonymous on October 13, 2008 at 3:31 am

    Salam ziarah.

    Kata-kata dari hati pemberi yg bersih akan mampu hinggap di hati penerima. Dulu cikgu saya pernah ajar, kalau nak menerima, kena jadi macam pasir yg telus air, bukan macam tanah liat yg menakung air di atasnya.

    Reply

  3. saya lebih tertarik dgn hearing people singing songs which have deep meaning… mcm lagu zaman2 kita x lahir lagi.. lagu2 sekarang ini x byk dah yg meaningful… huhu..

    Kalau ceramah… saya suka yang lebih santai…. i dont like penceramah yg bombard us with too many facts.. charisma to me is more important…

    Satu lg… saya suka jugak dgn org baca quran sedap… sbb memang menusuk…

    Terbit Dari Hati, Terbenam Ke Dasar Hati

    Reply

  4. Posted by hamstermenulis on October 14, 2008 at 11:09 pm

    dya: heheh. sori la awak..loper nak bawak balik. lagi pulak aritu gila excess luggage akak, sampai satu malam tak tidur usahakan nak kurang berat. haha. takpa2. rumah akak kan dekat, nnt summer depan akak anto insyaAllah.

    anonymous: perumpamaan tu mmg betul. sbb tu agaknya kita kena baca doa selalu. agar semua ilmu dimudahkan masuk dalam hati.

    asz: lagu2 skrg ni bnyk yg tak meaningful? aku sure tu tak include dayang norfaizah ko kan? hehe. quran mmg best. kalau belajar, sekali org psg nasyid kuat2, kadang2 rs terganggu gak, tapi kalau quran psg speaker pun, tak pernah rs kacau. mcm lg feel lak study.

    Reply

  5. Posted by tenkostar on October 19, 2008 at 7:44 pm

    beautiful post 🙂

    Reply

  6. Posted by Anonymous on October 19, 2008 at 8:12 pm

    thanks azleen!:-D

    Reply

  7. hahaha lagu dayang ada jugak yang best/meaningful.. cthnya ‘pusaka rimba’..she sang it with ziana zain…Promo cket..

    aaaahh.. to many things to catch up this sem… byk program aku dah x join… sedih2… espcially tgk ko masih with PPIMI/IMAM?etc.. rindu plak nak buat benda2 tuh, to give meaning to our presence here…..

    sorry melalut cket! aku kalo tak merungut di blog aku … aku buat kat blog org lain… hahaha so bear with me!

    Reply

  8. Posted by Hamstermenulis on October 23, 2008 at 3:49 am

    Hehe. Takpa. Comments semua dialu-alukan.

    It’s alright, at least you constantly doing ur part, jadi emcee and attending. Aku tau you constantly support the programmes. Nanti ada idea2 baru, jgn segan2 sumbangkan, ko ni bnyk idea, aku tau. All the best with this challenging sem! huhu

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: