‘Siti Aisyah’ Hendak Berpindah

Assalamualaikum wbt

“Apabila Allah mengkehendaki sesebuah keluarga itu mendapat kebaikan, Dia akan memasukkan ke dalam rumah itu kasih sayang,”

maksud Hadith

10 hari lagi tamatlah alkisah hidupku di No 4 Wolseley Street, insyaAllah kalau umurku panjanglah. Sebagaimana kesedihan dinasti senior-senior yang dah lama duduk di No 4, begitu jugalah aku. Dah biasa duduk rumah uzur, tiba-tiba nak duduk apartment, hehe. Aku rasa macam orang dari perkampungan asli nak masuk bungalow pula. Kuikui.

Terima kasih kepada rumah yang telah banyak mengajarku, dan menyaksikan transisi perubahan diriku. 25 bulan engkau telah berbakti kepada aku. Ya Allah, aku bersyukur di atas semua kurniaan Engkau di rumah ini.

Dan pastinya aku akan merindui bilik Cinderella ini. Maaf kerana selalu meninggalkan engkau tidak berpenghuni.

Bila duduk begini, tiba-tiba aku teringat, kecil-kecil dulu Abah nak namakan aku Siti Aisyah. Aku rasa nama Aisyah itu macam sangat ayu. Tak kena pulak dengan aku yang jalan pun tunggang langgang ni. Hikhik. Tapi bila dikenang Aisyah ra, isteri Rasulullah, comel pulak aku rasa nama tu. Aku pun tak tahu kenapa tak jadi dinamakan aku Siti Aisyah. (pastu aku teringat la pulak ceramah Ustaz Ismail Kamus, kena panggil orang nama baik-baik…Rasulullah panggil Aisyah ra, Ya Humaira (Wahai Si Pipi Kemerah-merahan) tu. Kita hentikan kot panggil nama ‘glamor’ Chatz tu. huhu. Bukan ada maksud tu, nama calling card Pakistan adalah)

Nurhanis Syazni Roslan

Zulhanif Syazri Roslan

Zulhafiz Syazmi Roslan

Wallahu’alam

Advertisements

5 responses to this post.

  1. Posted by intan nurashikin on October 24, 2008 at 12:12 am

    salam..kak, reading those touching words, it bring tears to my eyes..
    even i juz noe u for less than a month, i feel s if u r my very own sister.i feel very homely, and belonged living with u guys.even sme of wont b able to meet each other s often s usual in the future,i really hope the ukhwah created among us wont simply dissappear.love u, sis…n all the very best for ur exam!!
    ~looking forward to eat ur trifle again eheee…~

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on October 24, 2008 at 12:26 am

    salam ikin. erk…triffle eh…kuikuikui, tu kak aisyah la buat. the real aisyah. akak tukang jemput makan dan tukang makan je sbb kak aisyah pesan suruh jemput. akak tak reti sgt la buat makanan omputih ni awk:P

    hehe thanks for the comment. same goes here. rasa berat gila nak lepas korang, tapi i believe safiah will do a better job. and harapnya semua 3 rumah yang kita bakal diami akan jadi Baiti Jannati!:D

    nanti jemput2 dtg rumah baru…erm well, org kata tetamu yg bawak makanan kan. jadi nnt singgah chicken hut sebelah baru naik eh? 😛 kidding2

    Reply

  3. salam..kak nurhanis syazni..

    tersentuh la pulak bca komen adik umah akak nie..pasni, xde dh la nk sebut ‘budak-budak no4 no 5 lagi’..huhu..makin sunyi la sy dok kt south circ nie..apapun, selamat berpindah ke rumah baru..

    selamat mencipta ‘bayti jannati’.

    Reply

  4. Posted by wadialhana on October 24, 2008 at 8:19 am

    anies~teringat sewaktu kita sama2 busy symposium.bilik cinderella menjadi rumah kedua daku~sedih pulak bila fikir bilik tu dah takde~penat anies bawak curtain dr mesia..hahaah~

    awat cek kata nama aisyah ayu sgt???sesuai ngan peribadi anies la!takpe,tak dpt nama tu kat tuan punya diri,wariskan kepada generasi seterusnya nama tu!Menghidupkan peribadi aisyah semula!

    Reply

  5. Posted by hamstermenulis on October 24, 2008 at 5:31 pm

    Dya:
    Salam. aaaa…rs bersalah pulak akak mendokong idea keluar dari rumah ni. Lepas ni lenyaplah no 4 dan no 5 dalam kamus budak2 melayu dublin. Hehe…adik-adik rumah akak mmg baik dan solehah semuanya…hehe. masak pun gempak habis.

    Wadialhana:
    hehe…bilik cinderella pasti kekal dalam ingatan insyaAllah…curtain..tu nmpk je english roses tapi malaysia mari! haha.

    betui la jannah, nama aisyah tu ayu sgt. cuba korg bayangkan skrg korg panggil kita tersengguk2 dlm kelas…”anis bangun…” okay jugak bunyi dia

    kalau, “aisyah…bangun” gila spoil keayuan nama tu. hehehhehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: