Archive for January, 2009

Bulatan Itu

Assalamualaikum wbt

Lagu ini khas aku tujukan untuk anak-anak usrah yang sedang bercuti, ada yang di Spain, London, ada yang di rumah. Baik anak usrah tahun lepas, anak usrah tahun ini, dan anak usrah yang dah ‘grad’ jadi akak usrah juga.

(Bila sorang-sorang kat rumah, lagu macam ni pulak yang keluar. Haih)

Suatu Masa, M Nasir.

Bagaimanakan ku mula
Tiadakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku

Cahaya di matamu
Senyum di bibirmu
Mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
Di saat begini aku merindukan

Berhelai helai surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan (sorilah, akak ni memang liat sikit type sms)
Ku ramas semua dan ku buangkan jauh
Dari pandangan

Lalu aku kesal
Ku kumpul semula
Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
Jika engkau tahu di dalam hatiku
Mungkinkah kau sahut jeritan batinku

Dengarkanlah panggilanku
Dengarkanlah lagu untukmu
Angin lalu kau sampaikan
Rasa rindu yang membara kepadanya

Warna warna cintaku
Kian pudar bersama (eh, tak pudar, tak pudar)
Malam yang gelap gelita
Apakah kau rasakan apa yang aku rasa
Atau kau tak endah
Tapi ku percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suci ku takkan disiakan

Dan di suatu masa
Di hari yang indah
Ku hulur tanganku
Lalu kau terima

Bila balik cuti roger akak ya. Lama tak usrah lepas PUISI and exams. Kita ada banyak lagi nak sambung dari part aritu kan? Kan? Hehe. Kita ada projek summer ni…

dsc_0229*anak-anak usrah yang bercuti meninggalkan akaknya buat rotation sorang-sorang. Gambar adalah hiasan semata-mata. Hehe. Begitu ganas cara duduk di situ. Adoiyai.

Wallahu’alam

Bila Hati Sudah Jemu

Assalamualaikum wbt

Title sikit punya kontroversi. Hehe. Hatiku sudah jemu untuk mengulang kaji hari ini. Seharian di St Mary’s Hospital, kalau sesetengah kumpulan masalahnya Doc tak sempat ajar, kumpulan aku pula lain cerita, baru aja nak pergi lunch break, ada SHO tarik ajak shadow dia merata-rata, siap ajak pergi End of Life Meeting, tutorials. (Amaran: meeting ethics di tengah hari adalah hazardous kepada conciousness anda).

Lamanya tak menulis! Apakan daya, ada yang lebih utama di luar sana dari laman sawang ini. (Ketika aku menulis ini pun, ada 3 phone calls dan lebih 6 sms kerja masuk. Allah!)

Clinical Term

Secara rasminya, kanak-kanak IC3 RCSI telahpun memasuki alam clinical secara total. Dahulunya, diajar teori dan practical berselang seli. Kali ini memang semuanya explore sendiri. St Mary’s Hospital In The Park ialah lokasi pertamaku. As the name suggests, ia memang di dalam taman, Phoenix Park. Encouraging betul. Sudah tentu kelak aku akan merindui jalan pagi-pagi di sini nanti. Macam di savana, merentas padang yang berkabut, melihat pemandangan scenic; golden hue of sunrise horizons, lined with foggy grasses. Nampak sekelompok rusa, seratus mungkin, sedang mengerumuni rumput. Ada juga yang berhampiran, saya tengok dia, dia tengok saya, tak beralih. Menyedari ada satu tanduk rusa patah di atas rumput, aku pun berderas. The last thing you have in mind about stabbing, is being stabbed by a deer. Heh!

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_z3vj-KK8S8s/R1zEM5qje6I/AAAAAAAADoA/K0Yt-hMn-Yo/Impala+Herd+at+Dawn,+Masai+Mara+National+Reserve,+Kenya.jpg

(my eyes are half-wide, so I switch the lingo)

Clinical is good. You really have to be proactive. You just have to volunteer, asks and answer questions. You don’t do it, you lose it. Like Dr Amir said to me, “This is the time you make mistakes, not later”. Since I am placed in an Geriatrics-specialised hospital, there’s a lot to appreciate. The abundance of clinical signs, keinsafan tentang hari tua, dan kerinduan pada Tok Wan dan Tok. There’s this one Opah, whom I examined just now, she has Tok’s eyes and smile, and that had made me spending all day thinking about Tok. Huhu. This might be just a beginning, but I think Geriatrics could be the one for me. Malaysia needs more, since currently we have only 9. And I love elderly. Paeds is last on the list for sure. I don’t think I can look at sick children without being emotionally affected. To be honest, my emotion is not even fit to be a doctor.

https://i0.wp.com/todaysseniorsnetwork.com/Aging%20Hands%20Cane.jpg

“The 2000 Census showed that 6.2 per cent, 1.452 million people, were aged 60 or over, but demographic ageing is occurring and, by the year 2020, 9.5 per cent of the country’s population will be aged 60 years and over. In accordance with the United Nations World Assembly on Ageing held in Vienna in 1982, at which the age of 60 years and over was adopted for deliberating issues on ageing, Malaysia has also adopted this demarcation in formulating and implementing plans for its senior citizens.”

-Chapter 4. Ageing in Malaysia A Review of National Policies and Programmes

So far, Malaysia has only 9.

No, I Don’t Want To Be ‘Immuned’

The last thing I want to happen during my career is to be ‘resistant’, sardin and see patients as objects. I was doing clinics, when this one Doc was explaining to us about the patient condition. True, you have to reveal bad news, but please lah, do it in the most positive way. The patient, a Tok Wan aged 87 years old, was looking at him, he seems afraid and a bit devastated. Siapa tak, if your doctor went like this, in front of you, “His heart is failing …..bad prognosis, there was a clear creps on both lungs (and of course, the patient thought it was craps instead of crepitations), and the creps shows … and I can do nothing to ammend that,”. Yes, true, doctor is is highly respected, but it shouldn’t come with the cost of losing your compassion.

Timbalan Presiden

Last Saturday, was shocking for a lot of people. Trust me, I am shocked too. From the very beginning, I didn’t see this coming for me. Allah… It was a difficult coping time for me, but I am trying. InsyaAllah, I will try my best for the term together with the comrades and their spirits.

Fii Kulli Mehnah Minhah. Regard it as a bounty.

I am hoping that the vision I see is the one paved by Allah. I am praying the time that I invest my time in, is the one that will not going to get myself into trouble in Mahsyar. I am hoping that every energy that I used is for the best option I can spend them. And I hope my sleep is no more a routine, but a rest that will refreshen me for another day for Islam.

I am stuffed with Medicine for the whole day, and I went revising some kuliah. And this is the one for the last part, with a good gist that I need to hold long. No, forever.

Hadis Sahih Muslim Jilid 4. Hadis Nombor 1796.

Dari Ibnu ‘Umar r.a., dari Nabi saw. sabdanya: “Ketahuilah! Setiap kamu adalah penggembala (pemimpin), dan setiap kamu akan ditanya tentang gembalaanmu (kepemimpinan mu). Seorang Amir (raja, penguasa, pembesar atau pemimpin) yang berkuasa terhadap rakyat, akan ditanya tentang kepemimpinannya. Seorang lelaki adalah pemimpin atas keluarganya. Dia akan ditanya tentang kepemimpinannya. Seorang wanita adalah pemimpin di rumah tangga suami dan anak-anaknya. Dia akan di tanya tentang kepemimpinannya. Seorang hamba sahaya adalah pemimpin atas harta kekayaan majikannya yang dipercayakan kepadanya. Dia juga akan ditanya tentang kepemimpinannya. Ketahuilah setiap kamu adalah pemimpin, dan setiap kamu akan tanya tentang kepemimpinannya.”

Wallahu’alam

Banyak sungguh benda nak difikirkan. Tiba-tiba teringat satu ayat ni, dari satu lagu favoriteku dahulu.

Oh, simple thing, where have you gone?

Bangunlah, di luar masih ‘kesiangan’.

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, seronok dapat merasai nikmat tidur yang cukup dan berulang-ulang kitaran REM dan NREM nya (Rapid Eye Movement dan Non Rapid Eye Movement) setelah lebih 40 hari nikmat itu ditarik sementara dariku. Bersyukur kerana hari ini tidurku tidak perlu dihantui mimpi berapa juta lecture notes belum habis baca, ingat ke tidak baca tadi, soalan apa nak keluar esok. Fikiranku hanya dibebani, “Hidup lagi ke aku ni esok. Banyak lagi dosa.” Tapi itu bukan ‘hanya’ kan?

https://i1.wp.com/www.ultracrepidate.com/wp-content/uploads/2007/01/sleep_cycle.jpg

Kedengaran macam-macam hajat dari kawan-kawan selepas paper berakhir semalam. “Balik ni aku nak tiiiidooooo aje!”

Tidur, memang membahagiakan. Tapi sebelum itu, dengarkan dulu kuliah ‘Tidur’ dari seorang dai’e berusia 6 tahun ni. Pildacil.

[An Naba: 9] Dan Kami telah menjadikan tidur kamu untuk beristirahat.

Tidur bagi seorang Muslim adalah ibadah. Dan tidur ada faedah. Sewaktu sesi usrahku yang latest, kami kebetulan berbincang tentang sleep cycle dan mendapati sebenarnya mengikut teori itu, kadar tidur yang optimum hanyalah 6 jam sahaja, selebihnya hanyalah seperti melakukan benda yang sama dengan lama, tanpa keperluan. Ianya macam anda boleh saja nyalakan mancis dengan pemetik api, tapi anda pilih untuk hidupkan api dengan geseran kayu. (Macam bias sangat contoh ni. Hehe)

Masih aku ingat satu frasa dari lecture note Neuro Science yang berbunyi,

“Sleep solidifies memory.”

Tidur adalah satu nikmat yang Allah kurniakan. Suatu kelazatan dari Sang Pencipta Yang Maha Arif tentang fitrah ciptaanNya. Tetapi dalam pada masa yang sama tidur adalah satu penapisan; membuktikan siapa yang mampu melawan kenikmatan tidur dan keluar dari awan-awan mimpi yang indah untuk bertemu dengan Tuhannya. Untuk berkhalwah (bersunyi-sunyian) dan merayu keampunan dosa sepanjang hidupnya. Dan salah satu kenikmatan solat malam ialah kerana dapat membuktikan kesungguhan cinta pada Yang Maha Melihat.

Analogi tidur, pada saya begini. Ibarat air teh dan penapis. Tanpa serbuk teh, tiadalah air teh. Tetapi air teh yang bercampur serbuk itu manis di awalnya, kelat di akhir hirupannya. Kerana itu, ia perlu ditapis, agar minumanya lazat sehingga ke akhirnya. Begitu juga tidur dan solat malam. Tidur perlu, tetapi tidur yang berlebihan akan mengundang kelesuan di siang harinya. Tidur yang bersederhana dan disertai solat malam akan memberi kekuatan jasmani dan ruhani sepanjang hari.

https://i0.wp.com/www.cultural-china.com/chinaWH/images/exbig_images/38186425ebb6894b2c70aa9cf7147a41.jpg

(Kalau rajin, carilah Asbabun Nuzul Surah Al Muzammil ya:-))

[Al Muzammil: 6] Sebenarnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa) dan lebih tetap betul bacaannya.

[7] (Kami galakkan engkau dan umatmu beribadat pada waktu malam), kerana sesungguhnya engkau pada siang hari mempunyai urusan-urusan yang panjang kira bicaranya;

[8] Dan sebutlah (dengan lidah dan hati) akan nama Tuhanmu (terus menerus siang dan malam), serta tumpukanlah (amal ibadatmu) kepadaNya dengan sebulat-bulat tumpuan

Dan perkongsianku ini bukanlah mahu bercerita, aku semayang malam la weh! Bukan begitu, malah, akulah orang yang paling patut menginsafi entri ini.

Tadi aku baca Risalah Hasan al Bana. Tentang Politik. Imam Hasan al Bana maksudnya begini,

Kalau politik itu bukan Islam, ekonomi itu bukan Islam, habis Islam itu apa? Ketahuilah kamu musuh Islam sangat menyukai apabila kamu jauh dari Islam dan makin sedikit nilai Islam yang ada pada kamu, makin mereka sukai.

Musuh Islam suka, apabila kita tidur, dan apabila bangun, diisi dengan Youtube yang lagha-lagha, shopping, dating, karoakeing, gosip dan sebagainya. Kita ibarat orang yang pejam sepanjang hari. Malam sudahlah pejam, siang ‘dipejamkan’ lagi dengan perkara-perkara yang begitu. Sedang di luar, masih banyak yang perlu kita lakukan. Masih ramai orang yang menunggu untuk kita ceritakan Islam kepada mereka. Masih ramai musuh-musuh Islam yang merangka itu ini tanpa kita pergi menyerang balas dengan kekuatan benteng Islam itu sendiri. Masih di sana jahiliah dan sekularism berleluasa di sekeliling kita, tanpa kita berbuat apa-apa, sedangkan tanggungjawab menegakkan Islam itu terpundak di atas bahu semua umat Islam.

https://i2.wp.com/www.rakgraphics.com/images/everyman/shoulder%20the%20burden.jpg

Rasulullah saw bersabda “Hampir terjadi keadaan yang mana ummat-ummat lain akan mengerumuni kalian bagai orang-orang yang makan mengerumuni makanannya. ”

Salah seorang sahabat berkata; “Apakah karena sedikitnya kami ketika itu?”

Nabi berkata: Bahkan, pada saat itu kalian banyak jumlahnya, tetapi kalian bagai ghutsa’ (buih kotor yang dihanyutkan air ketika banjir). Pasti Allah akan cabut rasa segan yang ada di dalam dada-dada musuh kalian, kemudian Allah campakkan kepada kalian rasa wahn. ”

Kata para sahabat: “Wahai Rasulullah, apa Wahn itu?

Beliau bersabda: “Cinta dunia dan takut mati. ”

(HR Abu Daud no. 4297, Ahmad 5/278, Abu Nu’aim dalam At Hilyah m.s. 182 dengan dua jalan dan dengan keduanya hadis ini menjadi shohih)

Jadi, kawan-kawan, bangunlah kita semua. Bangunlah, di luar masih ‘kesiangan’. Di luar bukannya malam bulan purnama. Di luar masih belum membenarkan kita lena. Di luar tidak selesa, tidak boleh membuatkan kita mimpi yang indah belaka. Di luar ada agama kita, saudara kita yang memerlukan kita yang celik dan menerangi cahaya.

As Syahid Imam Hasan al Bana berkata

“Dunia adalah wakaf dakwah”

Wallahu’alam

https://i1.wp.com/www.cartoonstock.com/lowres/jza0125l.jpg

Kecil-kecil dulu aku buat begini bila tak boleh tidur, kira kambing biri-biri lompat pagar. Hehe:-)

Kahwin.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, exam sudah pun habis, dengan begitu tragis. Soalan tidaklah susah sangat, cuma aku yang tak ingat semua jawapan. Cubaan menghafal sampai ke minit terakhir, membuatkan kami keluar just nice sebelum exam bermula. “Hujan la weh!”. “Takpa, redah, redah, takkan kita tanak exam kot, penat-penat baca.”. Sampai saja, sempatlah kami menghela beberapa nafas sebelum exam bermula. Tut, tut. (kurang pasti ejaan sound effect sebenar) Air jatuh dari tudung ke atas kertas soalan. Kuyup! Tangan menggeletar. Sejuk.

Habis saja menjawab, sengih saja yang mampu aku ukirkan, hanya tawakkal yang ada di dalam hati. Terus ke surau, mengejar Asar yang berbaki 40 minit. Malu rasanya mahu bertawakal pada Engkau Ya Allah, sebab rasanya masih ada lompang besar dalam usahaku ini. Kedengaran kawan-kawan PMC sedang berbincang tentang shipping, tarikh pulang, pejabat MARA. “Ala…korang dah nak balik ke. Tak payahlah balik, duduk sini sajalah.”. Tetapi apa boleh buat, takdir Allah menetapkan perkelanaan kita terhenti di sini dahulu, mana tahu kelak akan bertaut kembali kan? 🙂

Tak lama selepas itu, aku pulang ke rumah. Housemateku bertanya , “Hampa nak makan apa hari ni?”. Wah, seronoknya, boleh order macam kat restoran! Macam-macam yang kedengaran. “Nasi tomato!”, “Nasi Kerabu!”.

Maka, setelah dianalisa baki bahan mentah di rumah, beliau bersetuju dengan idea Nasi Kerabu, ini cubaan pertama beliau.

8.30 malam. Persidangan meja empat segi.

Kami pun bersidang di meja makan dan menjamah juadah Nasi Kerabu. Lengkap, cuma tiada taugeh dan kacang panjang. Bersungguh kami makan, sedap masyaAllah! “Terima kasih, sedapnyaaa!”, seorang lagi mencelah, “Kira dah lulus cemerlang untuk kahwin ni. Heheh”.

“Tapi ada kakak tu cakap saya tak boleh kahwin lagi sebab tak matang.”

“Awak tau, saya pernah dengar satu forum ni, ada panel cakap, kita takkan tau kita dah matang atau belum, selagi kita belum kahwin.”

“Kira kena kahwin dulu, baru boleh tahu matang atau tak, gitu? Kalau dah kahwin, tiba-tiba discover tak matang macam mana?”

“Kalau kita tengok, dalam hadith Tunkihu Mar’atu Liarba’, Rasulullah sendiri tak suruh pun seorang lelaki cari perempuan yang matang. ‘Aishah sendiri kahwin masa kecil, siap main dengan kawan-kawan sepermainan lagi time jadi isteri Nabi,”.

Makin hangat square table. Sambal dan kerisik-tuna makin licin disudu-sudu.

“Tapi tu Saidatina ‘Aisyah…kita bukan hebat macam ‘Aisyah.”

“Ohoho…tu sudah tentu. Tapi, adakah kematangan yang diperlukan untuk seseorang perempuan berkahwin atau perempuan yang perlu berkahwin untuk benar-benar jadi matang?”

Tiba-tiba perbincangan terhenti di situ saja, sebab nasi sudah kabur dari pinggan dan adik-adik perlu sambung belajar untuk paper mereka esok. Aku pun undur jugalah. Nak cakap lebih-lebih tak ada pengalaman, rukun tak cukup.

Jadi, any takers untuk statement-statement di atas? 🙂 Mungkin dikecilkan skopnya, wajarkah seorang perempuan yang masih di bangku universiti dan berumur sekitar awal 20-an berkahwin?

https://i2.wp.com/www.wordinfo.info/words/images/tech-marriage.gif

Jom pikiaq.

Para lelaki adalah qawwamun (pelindung) kepada wanita.” (Surah al-Nisa, ayat 34)

DIRIWAYATKAN oleh Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Antara tanda hari kiamat ialah ilmu semakin sedikit dan kejahilan semakin banyak, zina akan menjadi berleluasa, wanita semakin ramai dan lelaki semakin kurang sehinggakan 50 wanita hanya dilindungi oleh seorang lelaki.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Wallahu’alam

Gazing You, Gaza

Assalamualaikum wbt

Kudos to my roommate or more professionally, my colleague (ecece) Adila for sharing with me this link, a daily diary of a young man whose education rights and life serenity has been ripped off by the vile Israel. The one that will make you realized how this people life are at stake and how noble they are for what they go through, and to remain unwavering, to stand for their faith, Islam.

“A few metres away I hear a loud explosion. The shelling is becoming more intense and rockets are also falling. I can see smoke from a building that is behind my house. The UNRWA building is close to where I am and my colleague has told me that the building has been hit. Shelling is going on. Sounds of explosions are shaking the house. The family is gathered in one room so we can make sure that everyone is OK. My mother shouts out to make sure that we are all with her in the room. My sister-in-laws are with us and the children and we crouch down on the ground in case the glass from the windows shatters and hits us.  I can hear the neighbour’s children crying and shouting. My sister called earlier and said she will try and make it to our home. She has three young daughters and a son and we don’t think she will make it as it’s not safe for her to travel.  Some family friends are now on the way to a UN shelter – they wanted to come and stay with us but it was simply too dangerous for them to make their way here. I can see thick black smoke covering the sky and the smoke is getting thicker and blocking the sun. The fighting is becoming closer to our homes and the soldiers are now in urban areas. What scares me is that that our homes could come under attack and there will be more death and destruction”

Dina, 4, is one of at least 27 children killed in Israeli attacks since Saturday. (Reuters)

Gazing Gaza.

I, sense irony,
For my 22 years old is nothing but comfort and luxury,
And your 4 years old was agony with dignity.

I, am admiring,
For my nights are mostly the tame school tasks,
But yours are devoted prayers, for it may be the last,
In chorus with the vile razen your land crust,
Burning them to the silent witnessing dust.

I, am crestfallen,
For your day begin with the hope for a just,
But shaken with unceasing detonated glass,
That dashes your education and wreck your class.

I, am praying,
For you and the martyrs, are the most heroic casts,
May Him grant you,
The Most Blessed Hearts.

(Saturday, 4.11am)

“…My colleague is asking me how I’m coping with the situation and how I overcome my fear. I take a deep breathe and try and explain as best I can. During the day when I’m out working with the Islamic Relief team I stay strong and never show the exhaustion or the fear. I’m there to help people who in many cases have nothing. When I get home I try and stay strong for my family especially my nieces and nephews who are very young and frightened. At night when I read the evening prayer I can’t control myself and I cry and cry all night. In the morning I leap up and force myself to shake all the despair and hurt and get ready to go out and try and help the people of Gaza”

Wallahu’alam

Beat the pessimism.

Assalamualaikum wbt

Short entry while waiting for my housemates for congregational prayer.

Some previous entries are full with complaints, dismay and pengadu-dombaan. Hehe. Just clarifying, no I am not in distress. I am just trying to let it all out and remain happy, outside and inside. I am the happy go lucky Nurhanis Syazni Roslan, one optimistic woman, who believes everything is possible with Allah Taala succor all around her.

https://i1.wp.com/www.canadaram.com/images/smile.jpg

She has 2 more papers to go, and she will try her best as she always does, doakan ya?:-)

A short promo here. Credit to ForGaza blog. Let’s lend our hand for our brothers and sisters in Gaza.

What’s up FOR GAZA now?

FOR_GAZA_by_AnubisGraph copy by sixteen17.

**CALLING FOR**

-VOLUNTEERS AND SUPPORT-

-MORE INPUTS FROM ALL OF YOU IN THE ‘FOR GAZA’ BLOG PAGE-

-MORE DONATIONS

-PARTICIPATION AND SUPPORT FOR THE NEXTEIRE09- NASYEED COMPETITION BY MYS GALWAY

-PARTICIPATION AND SUPPORT FOR THE IAW HIJAAB FASHION SHOW BY UCD ISoc

-DONATIONS AND SUPPORT FOR THE CHARITY JUMBLE SALE and AUCTION BY RCSI ISoc

Think you can help? Do fill in the volunteer and support form!

For humanity, for salaam (peace), for GAZA, for a better future, InsyaAllah (God’s willing)

Wallahu’alam

Dismay: The Repertoire.

Assalamualaikum

REGUB (Renal Endocrine GenitoUrinary Breast) was way too difficult. It’s like there’s no difference whether you get yourself a good revision or not, since the major questions can’t be found on notes and unexpectedly was explained very lightly in the lectures. I walked home, feeling very dreary, I am uncertain of passing or failing, this is the worst answers came from me in the whole of my life. I was giving this thought of should I call Airasia to change my ticket date.

The first 8 questions in the MCQ, were like “Ish, apa nih??”. Then, “MRI is not mentioned in Hill’s notes pun? tapi for sure kalau ikut advanced research, I should have answer this,” very very confusing. “Jap, peritonitis bukan sem lepas ke? dahla tanya banyak gila, salah paper ke diaorang bagi ni?”. “aik, soalan ni kan CNSLM, bukan patut minggu depan ke?”. You know, all that kind of conversation squeezed my head and shoved my composure.

I have this routine of occasionally raise my head and look at this one particular student in the batch, our best student. When I saw him writing with a profuse flow of ideas, extravagant memory and all, I went like, “Anis, you must work harder, think. Think.” But today, that just don’t work, because, I don’t even have something to write. You know, I am feeling very, very agitated. Was the paper being nonfulfilling or was it just me who are underachieving. Ya Allah, tolong saya!

The aftermath, no, Maths is pleasant, I rephrase, the ‘aftermed’ however has get me to a

Beautiful Tawakal.

May Allah ease our path, soothe the examiners, grant us excellent grades and bring us to the better state of understanding of the whole thing being asked just now.

Wallahu’alam