One Down. Yeah

Assalamualaikum wbt.

(sejak kebelakangan ni, blog ini kurang bernada isu semasa sedikit.
asyik tentang diri sendiri saja. bahasa campur-campur, maaflah ya. mood exam)

So today, I,ve done my TOSCE (team OSCE). Not bad but could have done better; clinical exams are the most part I don’t date with luck.

Masa kuarantin di luar, Dr John and Dr Waleed masuk. “Grand, alhamdulillah. Diaorang ni baik sikit marking,”. Kemudian nampak Dr Scheneider lalu lalang. “Might be him, lagi bagus,”. Tersengih-sengih walaupun batuk sakan. “This could have be the end of my agony with OSCE examiner,”. Last year it was Dr Spooner, previously Dr Nadim. Sekali aku masuk, suprise~

Prof. Arnold Hill. Tergelak aku kejap. Muwahaha. Again, yang orang paling tak nak dalam list examiner tu jugalah aku akan dapat. Masihku ingat, tak ada kelas yang semua orang akan berusaha awal dari waktunya, melainkan kelas Prof Hill. Semua akan merapatkan saf kerana only the 1st and 2nd row will be granted freedom from random questions, semua akan pakai hitam-putih-kelabu sebab those with bright colour have a higher statistics proof of being chosen for questions. The day when what colour of my veil really matters to me. The day you have to get your mobile ready to text your answer for some high-tech sets of question which answer need to be text and the answer distribution appears on the screen, and together he got to know how many skip his class.

“Bismillah hi tawakkal tu ‘alallah, rabishrahli sadri wa yassirli amri …. “

It was breast lump for history, thyroid + upper limb neurology + haematological for physical examination. No, we didn’t manage to reach investigation and management since Prof Hill was engrossed asking 2 guys for some reasons I’m not going to disclose here.

In general, it was, okay, perhaps. Tak perform, tapi tak buat salah. I was expecting Rheumatoid Exam or something complicated since last semester that was the kind of TOSCE I went through, but this time it was back-to-your-basics thing. Seperti biasa, he is rigid when it come to the way you make patient at ease, the way you appear and your basics. So, he even said, “Only 2 of you ironed your white coat and one of you even look like (keluar dari longkang, cant remember his exact words.)”. Hoho…

One down, Alhamdulillah.

My senior said, it’s good to be nervous, but be moderate. Takut tu bagus untuk datangkan harap pada Allah, tapi takut berlebihan nanti jadi takutkan manusia.

Jadi, mari kita fikir-fikirkan, siapa faktor penentu di hati kita. Lecturer, usaha kita atau Dia?

HADIS 19 (Hadith 40 Imam Nawawi)

عَنْ أَبِي الْعَبَّاسِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: آُنْتُ خَلْفَ النَّبِيِّ صَلَّى الله عَلَيْ هِ
وَسَلَّمَ یَوْمًا فَقَالَ: (( یَا غُلاَم! إِنِّي أُعَلِّمُكَ آَلِمَاتٍ: اِحْفَظِ الله یَحْفَظْكَ، اِحْفَظِ الله تَجِدْهُ تُجَاهَكَ،
إِذَا سَأَلْتَ فَاسْأَلِ الله، وَإِذَا اسْتَعَنْتَ فَاسْتَعِنْ بِالله، وَاعْلَمْ أَنَّ الأُمَّةَ لَوِ اجْتَمَعَتْ عَلَى أَنْ یَنْفَعُوْ كَ
بِشَيْءٍ لَمْ یَنْفَعُوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ آَتَبَهُ الله لَكَ، وَإِنِ اجْتَمَعُوْا عَلَى أَنْ یَضُرُّوْكَ بِشَيْءٍ لَ مْ
یَضُرُّوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ آَتَبَهُ الله عَلَيْكَ، رُفِعَتِ الأَقْلاَمُ وَجَفَّتِ الصُّحُفُ )) رواه الترمذي وقال
حدیث حسن صحيح، وفي روایة غير الترمذي (( اِحْفَظِ الله تَجِدْهُ أَمَامَكَ، تَعَرَّفْ إِلَى اللهِ فِي
الرَّخَاءِ یَعْرِفْكَ فِي الشِّدَةِ، وَاعْلَمْ أَنَّ مَا أَخْطَأَكَ لَمْ یَكُنْ لِيُصِيْبَكَ، وَمَا أَصَابَكَ لَمْ یَكُ نْ
لِيُخْطِئَكَ، وَاعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرَ، وَأَنَّ الفَرَجَ مَعَ الْكَرْبِ، وَأَنَّ مَعَ العُسْرِ یُسْرًا))


Daripada Abu al-‘Abbas, Abdullah ibn Abbas, r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:
Aku pernah duduk di belakang Nabi SAW pada suatu hari, lalu Baginda bersabda kepadaku: Wahai
anak! Sesungguhnya aku mahu ajarkan engkau beberapa kalimah: Peliharalah Allah nescaya Allah
akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan dapati Dia di hadapanmu. Apabila engkau
meminta, maka pintalah dari Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan
dengan Allah. Ketahuilah bahawa kalau umat ini berkumpul untuk memberikan sesuatu manfaat
kepadamu, mereka tidak akan mampu memberikanmu manfaat kecuali dengan suatu perkara yang
memang Allah telah tentukan untukmu.
Sekiranya mereka berkumpul untuk memudharatkan kamu
dengan suatu mudharat, nescaya mereka tidak mampu memudharatkan kamu kecuali dengan suatu
perkara yang memang Allah telah tentukannya untukmu. Pena-pena telah diangkatkan dan lembaranlembaran
telah kering (dakwatnya).


Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi. Beliau berkata: la adalah Hadis Hasan Sohih.
Dalam riwayat selain al-Tirmizi, hadis berbunyi:
Peliharalah Allah, nescaya engkau akan dapatiNya di hadapan engkau. Kenalilah Allah ketika senang,
nescaya Dia akan mengenalimu di ketika susah. Ketahuilah bahawa apa-apa yang (ditakdirkan) tidak
menimpamu, ia tidak akan menimpamu. Dan apa-apa yang menimpamu bukannya ia tersilap
menimpamu. Ketahuilah bahawa kemenangan itu ada bersama kesabaran, terlepas dari kesempitan itu
ada bersama kesusahan dan bersama kesusahan itu ada kesenangan.

Wallahu’alam

Happy Birthday Ami (12 Januari 2000)
Advertisements

3 responses to this post.

  1. hmm..instead of “One Down.Yeah.”..won’t it be nicer if it reads “One Down. Alhamdulillah~”..hehe.. anyway..tahniah and all the best sis!

    p/s : 12 januari..sama ngn burfday Leen 314. =P

    Reply

  2. singgah kat belog cik hamster jap!

    Reply

  3. Posted by hamstermenulis on January 13, 2009 at 10:02 am

    Jap, tahniah? Bukannya akak buat bagus pun, mediocre habis tadi. Tapi sebab ada distractions lain dalam group tu, Prof tak tanya sangat pun akak. To be honest, mula-mula mengomel2 jugakla dalam hati, “Prof ni, aku baca bagai nak rak, dia tanya aku paling sikit”. Tapi tu lah manusia, dibagi jalan mudah, tak bersyukur. Teruk betul, astaghfirullah.

    Hehe. Betul tu, sepatutnya tajuknya one down alhamdulillah. Bagus, tak sia-sia menerima tarbiyyah! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: