Jogging~

Assalamualaikum wbt.

Hari ini aku ke DCU untuk kelas Sports Medicine. Sports lab yang patut kami kunjungi banjir, maka terbantutlah hasrat setiap orang merasai pengalaman menggunakan diagnostic devices yang canggih manggih itu. Dan perjalanan ke Cappagh Hospital yang bukanlah dekat 2 minggu ini membuatkan aku ke Eason dan mendapatkan 2 buku untuk bacaan dalam bas. The Other Hand dan Dreams From My Father (Barrack Obama) menjadi pilihan. Sebenarnya kan…banyak lagi buku yang tak habis baca. Hehe. Buku Fiqh Al Waqie dan Fiqh Haraki baru berapa chapter saja aku daras. Tetapi buku-buku naratif seperti yang aku beli itu aku beli kerana sesuai untuk bacaan dalam bas kerana tak perlu fokus yang tinggi.

Dreams From My Father.

No doubt, Barrack Obama ini bukan sahaja mempesonakan di rostrum, malah beliau merupakan penulis yang hebat. Gaya bahasanya, pilihan kosa katanya, dan bagaimana kisahnya dipersembahkan, sesuai dengan latar belakangnya sebagai Presiden Law Soc Harvard University. Instead of looking at it and thinking this guy is trying hard to pull crowd attention to his ‘so significant’ life stories, I actually ended up being bewitched with how the stories were alligned, with a complete account of tales from a father he have never met, who bequeathed his own name to Barrack Obama. So does his qualities, of which those are well inherited by Obama and approved by 66,882,230 who voted for him. Tetapi terlalu awal untuk menilai ketulenan karismanya. Kita lihat dahulu, bagaimana beliau mengemudi US 4 tahun lagi, adakah berkompaskan Zionis atau tidak.

Semester lepas, aku berpeluang membaca beberapa buku karya Tuan Guru Nik Aziz. Hai, memang terkesan hati membacanya. I recommend you should get them. And Khusyuk Dalam Solat is a must!

Betullah kata pujangga dahulu. Leaders are readers. Tapi biarlah aku tambah dan jadi pujangga baru. Leaders are writers!

Isu Gambar Di Yahoogroups PPIMI.

Alhamdulillah, banyak perbincangan positif yang berlaku rentetan teguran ikhlas Ibnu Abah kepada semua. Terpegun melihat kebijaksanaan mantan Presiden dan kelantangan mantan TKLTD memberi pendapat. Ada yang berhikmah seperti Yusuf Al Qardawi, ada yang tegas macam Umar Al Khattab. Aku raikan semua, walau aku sendiri tidak sesempurna mana dalam hal ini. Cuma, bagi masyarakat yang terpelajar seperti ini, menanamkan nilai sayangkan maruah diri adalah lebih bijaksana padaku, berbanding takut dibomoh. Hehe. Tetapi jazakumullahu khayran kepada semua yang sama-sama berdiskusi.

Kritik.

Makin banyak kita berkerja, makin banyak kita akan dikritik along the way. Hehe. Standard lah kan, kita manusia. Sedangkan Nabi pun Allah tegur. Kadang-kadang bila ditegur, kita (ke aku) ada tendency untuk ada perasaan “Fine, I’m gonna prove it to your face,”. Hehe. Tetapi berlapang dadalah. Jangan memberontak. Jangan menghentak-hentak. Kita memang insan yang sentiasa perlu dibetulkan. Namun, janganlah kerana ditegur, tak mahu buat kerja lagi. Dan hidup adalah roda, terkadang mengkritik terkadang dikritik. If you are a big critics, there are higher chances people turn back and gaze at your work. Maka, apabila kita mengkritik, kita juga akan ‘terkritik’ dengan secara tidak langsungnya. Tetapi janganlah pula berhenti mengkritik. Kritikan adalah essential kerana setiap perkara sentiasa ada perkara yang boleh improve. Road to achive perfection will never reach a cul-de-sac. Buruknya ayat proverb aku ni. Tak sedap langsung. haha.

Sampai di sini sajalah dahulu nukilan ku. Ingatkan nak jogging alang-alang pakai sports attire ni. Tapi kerja pulak datang berduyun-duyun. Akhirnya aku berjogging di meja komputer saja. Sedentary sungguh. Macam mana nak kurus kalau pemakanan unggulku ini uncompensated. Heheh. Dahlah balik naik AirAsia. Muat ke seat untuk aku karang? Kuikuikui.

https://i0.wp.com/www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/rma/lowres/rman1148l.jpg

Semangat nak usrah esok. Nantikan adik-adik tajuk hangat. Tajdid!

Sebelum itu aku sertakan di sini satu klip Cerekarama “Sebelum Sejadah Dibentang” yang aku tonton dengan fast forward sambil makan nasi semalam. Huhu. Klik pada saat 5.05. Suka cara budak ini bercakap dengan Allah. This story is a good one, macam mana seorang anak kecil membawa biah solehah pada seorang dewasa. Tapi value yang dating tu jangan ambik ya. Huhu.

Wallahu’alam

Advertisements

5 responses to this post.

  1. Posted by tOPeQ on March 31, 2009 at 9:51 am

    mana si hamster nie… lama xmenulis nie.. huhu~

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on April 7, 2009 at 8:50 pm

    hamster telah diperangkap kesibukan.. huhu. hampa semua apa habaq kat kedah? sibuk kat bukit selambau ka? hehe

    Reply

  3. Posted by asriharif on April 13, 2009 at 11:34 pm

    hari tuh aku tgk ada one of my friends tgh baca buku barrack obama… aku ingt nak baca jugak… but considering byk lg clinical medicine yg perlu dibaca untuk tidak dibunuh semasa rotation, aku membenamkan keinginan itu…

    adoi… aku x taulah… maybe im a bit bias…. tapi aku rasa barrack obama is no different (i hope im wrong)… we really need a good muslim leader…

    Sampai jumpa lagi… hmmhh lama aku ndak jumpa ko…. maybe we’ll meet someday… hahahhah

    Reply

  4. Posted by tOPeQ on April 16, 2009 at 1:11 pm

    sis, bila nak balik m’sia aa?? MB negeri hg dah jd MP dah la nie.. selangkah lagi nak ganti tok jib dah tu~

    Reply

  5. Posted by hamstermenulis on May 13, 2009 at 5:48 am

    la ni MP aku bukan setakat jadi MP, dah jadi MB pun. Selangkah lagi gamaknya insyaAllah. Hehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: