Picture Speaks A Thousand Words

Assalamualaikum wbt.

Terima kasih buat mereka yang bertanya. Memang lama tak update blog. Mungkin sekali sedang dilanda Writer’s Block. Hehe.

Writer’s block is a phenomenon involving temporary loss of ability to begin or continue writing, usually due to lack of inspiration or creativity. Writer’s block can also be a hindrance even when the writer feels that they already have a story in mind but can get no further than part of that story.”

“Writer’s block can be closely related to depression and anxiety.” Tidaklah juga. Tak depress langsung. Cutilah katakan. Pertama kali merasa cuti sejak masuk 3rd year. Huhu. Anxiety, pun bukan, pun bukan. Exam lambat lagi. Mungkin sekarang agenda menulis difokuskan pada menterjemahkan beberapa artikel ILuvIslam untuk portal English mereka. Erm, susah juga sebenarnya ‘English Dakwah’ ini, tak macam plain English. Aku nak cari perkataan yang tepat untuk riak pun dah habis 3 minit. Translate malas beribadah kepada Allah pun macam aneh je bunyi ayat translationku. Hehe. Salah sendiri jugak, dulu malas membaca. Takpa, alhamdulillah, this is a brand new experience dan soft skill juga untuk dakwah.

Cuti (19 April – 17 May 2009)

Cuti begitu panjang, banyak yang mahu dibuat. Banyak yang mahu dihafal. Banyak yang mahu dilihat. Buat masa ini, tataplah gambar-gambar hasil pengembaraan di musim bunga tahun ini. Kalau cantik, bertasbihlah, sebab ceq ni tukang ambik gambaq ja, creditnya tetap pada Yang Maha Pencipta 🙂

sakura

Barangsiapa yang keluar dari rumahnya untuk mencari ilmu pengetahuan, maka ia berada dalam jalan Allah sehingga ia kembali – Riwayat Tarmizi

sakura1

“The greatest treasures are those invisible to the eye but found by the heart.”

sakura3

[6:59]…Tidak ada satu daun pun yang gugur tidak diketahui Allah

sakura4

Kerana di dalam uzlah itu terdapat berbagai faedah… (Gambar adalah hiasan)

sakura5

“You don’t love something because it is beautiful, but it is beautiful because you love it” (Penulis merujuk kepada bunga, sila jangan salah sangka)

sakura8
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan (pada) pertukaran malam dan siang dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Dia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.[2:164]

sakura9

[2: 152] Fazkuruuni azkurkum… (remember Me, I will remember you)

2911_193373095009_623365009_6496863_7997118_n1

(Mereka itu ialah): orang-orang yang bertaubat, yang beribadat, yang memuji Allah, yang mengembara (untuk menuntut ilmu dan mengembangkan Islam), yang rukuk, yang sujud, yang menyuruh berbuat kebaikan dan yang melarang daripada kejahatan, serta yang menjaga batas-batas hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang yang beriman (yang bersifat demikian).[9:112]

2911_193373110009_623365009_6496866_5975595_n

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.[9:111]

2911_193373115009_623365009_6496867_294672_n
2911_193373120009_623365009_6496868_2785475_n

Wallahu’alam

Advertisements

5 responses to this post.

  1. Nampak ciptaan, ingat pencipta. Bagus2, ni la tarbiah yang kita nak, langsung daripada alQuran.

    Sretno i prijatno!

    Reply

  2. Posted by MeoN on April 30, 2009 at 3:58 am

    nie semua gambar ambik sendiri ke?

    Reply

  3. Posted by hamstermenulis on April 30, 2009 at 8:38 am

    safwan.

    jzkk. akhirnya aku menulis kembali. huhu. btw, apakah itu sretno i prijatno! adakah ia pijat-pijat? (maaf vocab aku kurang)

    MeoN.

    er. ambil sendiri. ada 2 keping farah adila tolong ambikkan.

    Reply

  4. Enggak, kali ni bukan english. Tapi definitely bukan pijat-pijat la 🙂 Jauh sekali.

    Reply

  5. Posted by hanz on May 4, 2009 at 9:11 pm

    lovely snaps? ambik course photography ker kat the UK?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: