Buatmu Sahabat

Assalamualaikum wbt.

Coretan ini khas buat Jannah, Dayah, Adila, Hazirah, Safiah, Mar, Hazi, Kak Amirah. 🙂 maaf tak pandai berpuitis.

http://silir2angin.files.wordpress.com/2009/03/friends-hug.jpg

Tidak pernahku sangka apa yang akan menembus keras hatiku adalah sebuah persahabatan,

Yang dimulai pada sebuah bulatan,
Yang dienjak melalui bibit perkenalan,
Yang dipasakkan dalamnya Islam dan kefahaman.
Yang diteguhkan dengan masalah dan perkongsian,

Benar-benar siapa menyangka,
Persahabatan dari manusia yang berbeza latar belakangnya,
Telah membentuk setiakawan yang luar biasa.

Kerana apa sahabat?
Kita bertemu di dalam penat,
Dan kita menjadi teguh di masa tenat.
Bukan hadiah dan tawa yang menyumbang kepada rapat,
Tetapi keihklasan dan ukhwah serta kemurnian sifat.

Kini, semua kita di landasan sendiri,
Membawa haluan dan mendepani tribulasi,
Tapi air mata tetap tumpah membasahi,
Bila namamu disebut di depan diri ini.

Salam rindu,

Anis.

Advertisements

15 responses to this post.

  1. Posted by wadialhana on May 9, 2009 at 12:27 pm

    subhanaAllah…jazakaillah..
    wah,x sangka2,pandai berpuitis rupanya sahabatku sorg ni 🙂

    Anies,i miss u too,doakan saya dan sahabat2 kat sini untuk exam ya.Alhamdulillah,ketenagan di sebalik kepahitan tu sangat manis kalau dapat di cari. 🙂

    ukhuwwah fillah

    Reply

  2. Posted by dayah on May 10, 2009 at 11:22 am

    assalamualaikum wrt wbt hanis 🙂

    hanis, jzkk. rindu korang semua juga. rupanya penat dan lelah bersama itulah rahsianya. air mata ini juga masih boleh menitis kalau teringat dekat korang. huhu

    malunya hanis jumpa tempat luahan rasa itu. mar bocor rahsia ek. hehe, anyway, thank you for everything!!! insyaAllah, doa sentiasa mengiringi sahabat2ku semua, baik di dublin mahupun di malaysia.

    sudikah anda menjadi teman ke syurga saya? http://ltd.ppimi.org/?p=96

    lots of love, hugs, n kisses,
    dayah

    Reply

  3. Posted by hamstermenulis on May 10, 2009 at 9:51 pm

    salam wbt jannah dan dayah 🙂

    hehe. ramai rupanya org perasan kita ni suka berjiwangan bersama. kuikuikui. takpalah kan, dengan kawan-kawan, bak kata rasulullah saw, kalau sayangkan sahabat kena express.

    jannah dan dayah: saya sudi jadi teman ke syurga bersama anda berdua! tapi saya kena perlengkap diri dengan ciri sahabat syurga dahulu. maka, tegurlah saya di mana kurangnya saya, akan saya cuba perbaiki insyaAllah…

    loads and loads of hugs and kisses too.

    anis.

    (suka lah teletubbies muslimah tu) 🙂

    Reply

  4. Posted by safiah on May 11, 2009 at 3:26 am

    Assalamualaikum wbt..

    che’ dah agak dah hang ada bakat GKLN.. Che’ tau hang rindu che’.. tapi takpa, nanti kita pakat ‘hangout’ lagi no..

    Untuk hat kat PMC, kita pakat jumpa summer ni insyaallah.. ready pasemboq no~.. 🙂

    Anyway, terima kasih la puisi tu.. che’ rasa sayu.. besa la, kawan2 la tempat berteduh dalam susah senang berjuang.. nak menangis dekat sapa lagi kalau bukan dekat hampa.. hehe..

    Agak2 kan, kalau kira ayaq mata kita, mau lebih dua kolah no? hehe

    Reply

    • Posted by Huda_adznan on May 14, 2009 at 6:52 pm

      Wa’alaykummussalam wbt

      Akak rasa confem lebih dua kolah!!
      Dua minggu lepas je, hanis ngan hazi dah keluarkan sorang sekolah 😉

      Kalau buat pertandingan isi air mata dalam botol, mesti kumpulan kita boleh menang No.1 !!

      p/s: Doakan akak cemerlang dalam final exam start esok.

      Wallahu’alam

      Reply

  5. Posted by hamstermenulis on May 11, 2009 at 8:29 pm

    ws wbt cik safiah..

    GLKN, GLKN jgn sebut. sensitip.. ahli futur la katakan. hehehe

    tu la, ceq rasa mau 2 kolah dah. pantang jumpak. tapi lately ni kurang sikit, sebab dah kena belagak besaq kot no.

    hehehe. hat pmc, safiah nak pasemboq, ceq nak nasi kandaq line clear ye? 🙂

    ptg ni jom rombongan cik kiah melawat kak jijah dan babynya!

    Reply

    • Posted by Huda_adznan on May 14, 2009 at 6:44 pm

      Assalamualaikum wbt..

      Korang tu kalau berukhuwwah, makanan tak pernah tinggal…
      Baik korang check balik niat masing-masing…silap-silap nanti niat gi Penang lebih nak makan pasemboq ngan nasi kandaq daripada nak jumpa Jannah & Dayah 🙂

      Anyway, akak nak ikut boleh?
      Akak nak gi makan seafood!!

      p/s: Hanis bakat terpendam ye?

      Wallahu’alam
      Wassalam wbt

      Reply

  6. Posted by dayah on May 14, 2009 at 2:52 am

    salam wrt wbt

    ahlan wa sahlan wa marhaban bikum!!!! pasemboq, nasi kandaq dan yang seketurunan dengannya are waiting for you all 🙂

    Reply

  7. Posted by hamstermenulis on May 14, 2009 at 7:10 pm

    Salam wbt Kak Nida 😛

    alamak, sudah kantoi sama naqibah la! haha.
    kena la tulis baik2 sikit lepas ni. hehe.

    tu la akak, minggu lepas tu tatau le. pasal kucing kena langgar je. tapi tetiba emo pulak. tapi mgkn juga sbb awal2 tu dah jadi fragile sebab first time hazi nangis depan saya. spjg jd dia jd best friend saya, ni 1st time.

    haha. kalau ada pertandingan begitu, mmg tak syak. kita memang menang insyaAllah.

    oooo…esok ek akak exam. Semoga Allah taala permudahkan, lancarkan lisan, tenangkan dan kuatkan ingatan.

    doa kami mengiringi!
    kalau nak panggil masak, bagitau je. boring la duduk rumah baca buku je. (ecece, baca buku la sgt)

    Reply

  8. Posted by safiah on May 15, 2009 at 3:30 pm

    akak nak gi makan seafood? hehe..

    mana tumpah kuah kalau tak ke nasi? 😀

    Reply

  9. Posted by nurainee on May 17, 2009 at 10:02 pm

    ehem3..minta maaf mencelah..nak mai penang, mai umah che’ ya!
    nida’, mengidam seafood ropa2nya!! hehe…

    Reply

  10. Posted by hamstermenulis on May 17, 2009 at 10:50 pm

    insyaAllah kak nuni. org pelawa, kami mai 🙂
    kak nida’ ketua rombongan la nampaknya mcm ni. org yg paling beria nak makan. hehehe. safiah bwk keta, saya baca peta. (mcm la takda highway kan)

    Reply

  11. Posted by hafni on May 20, 2009 at 10:41 pm

    anis..how are u? haha, i know u’re good in puitis2 thing coz kita due sama2 jiwang karat..hehe..
    do come to my blog ya..
    http://maentong.blogspot.com/
    =)

    Reply

  12. Posted by hafni on May 20, 2009 at 10:47 pm

    seriously I’ve missed a lot of your writing..huhu

    Reply

  13. Posted by hamstermenulis on May 22, 2009 at 6:11 am

    haha. mmg kita sahabat sejati. twiggies ke smuggle ke nama dia, 2 setiap hari.
    hehe, nice blog hafni!! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: