Soal Komitmen.

Assalamualaikum wbt.

Tak tahu nak menulis apa. Presiden saya suruh menulis tentang isu Perak tapi saya nak tunggu dahulu MB saya menghadap Sultan Perak dan apa perkembangan Dewan Undangan Negeri. Nanti baru banyak boleh dituliskan. But, clearly I am happy alhamdulillah 🙂

Tadi sementara menunggu Safiah pulang dari Hospital Mater, saya ke library pulang 2 buku. Asalnya buku itu dipinjam dengan hasrat mengulang kaji Immunology dan mempelajari Surgery in advanced untuk kelas tahun depan. Tapi, akhirnya episod buku itu berakhir dengan denda €6 kerana lewat pulang. Paling malang, buku itu tidak terselak pun. Buku-buku lain yang dibaca. Kalau dilihat dari spektrum Bussiness, rugi besar. Dahlah pinjam tak baca, siap kena denda lagi. Mungkin sesuai sekali dengan frasa kegemaran kaum India “Podacit”.

Tapi saya tidaklah begitu terkejut sangat. Bab buku ni…Haih.

Jarang sekali saya dapat menghabiskan sebuah buku melainkan buku itu sangat bagus dan engaging. Very few I have completed in my life. Selalunya tahan suku saja, kalau fiction, jalan ceritanya kalau dapat diagak, berhenti saja di situ. Kalau buku non fiction pula, selalu habis tapi bermusim, sekali baca 100 muka, berhenti sebulan, sambung lagi 100 muka. Bak kata Aizaan, kurang perseverance. Boleh jugalah katakan tiada stamina dalam aktiviti membaca. Kalau ditanya, apa perkara yang paling saya tidak boleh beri komitmen, membaca bukulah jawapannya. Tetapi berbeza dengan artikel. Saya adalah pembaca setia artikel.

Hughes & Hughes.

Hasrat kami adalah hendak melawat Kak Jijah dan putera sulungnya. Kononnya nak bagi kejutan. Akhirnya kami yang mendapat kejutan. Kak Jijah dan bayinya dah pun pulang pagi tadi. Huhu. Mungkin lain hari saja kami bertandang ke rumahnya.

Tadi saya juga berkesempatan mengisi masa dengan salah satu hobi saya, “Melihat buku-buku di kedai buku.” Wujud ke ya hobi sebegitu. Dan kali ini di Hughes & Hughes. Sebenarnya sampai sekarang pun saya masih kurang pasti cara sebutan dan makhrajnya yang tepat.

Dan sebab saya kurang minat fiction, saya selalunya tengok saja apa buku top 10 best selling, kemudian terus ke rak non-fiction. World Affairs selalunya, ataupun Bargain Books. Kalau sudah bosan, nanti semua rak pun boleh saya teliti.

Jadi antara yang saya sempat baca sinopsisnya.

1. Legacy of Ashes.

http://nusantaranews.files.wordpress.com/2008/12/legacy_cia.gif

Buku ini bercerita tentang satu badan perisikan yang digeruni dunia tetapi sebenarnya indah khabar dari rupa. CIA juga dikenali sebagai Can’t Identify Anything oleh agen-agen yang sudah bergelumang dalam bidang perisikan kerana terlalu tinggi failure rate nya dalam menyelesaikan satu misi.

2. The Age of the Unthinkable: Why the New World Disorder Constantly Surprises Us And What We Can Do About It

https://i1.wp.com/www.littlebrown.co.uk/assets/images/EAN/Large/9781408700587.jpg

Buku ini bercerita tentang bagaimana dunia menjadi semakin kompleks dan bagaimana penulisnya interweave pelbagai aspek dalam menjangkakan dunia pada masa akan datang. Inherent unpredictability, extensive possibilities. Dunia mungkin tidak seperti 1+1=2 pada masa akan datang, mungkin.

3. Leaving Microsoft To Change The World.

https://i0.wp.com/www.ventureroadtrip.com/Venture_Road_Trip/blog/Entries/2008/5/21_Leaving_Microsoft_to_change_the_world_files/Leaving%20Microsoft%20to%20Change%20the%20World.jpg

Buku ini bercerita bagaimana seorang pegawai tinggi Microsoft mengambil keputusan untuk meninggalkan chip dan kerusi empuknya. John Wood, keluar dari zon selesanya ke dunia yang lebih besar dan mencabar iaitu ke Negara Dunia Ketiga. Berbekalkan pengalaman di sebuah syarikat paling berpengaruh di dunia, beliau mengasaskan Room To Read untuk memperjuangkan pendidikan asas bagi rakyat miskin.

4. The End Of Food.

http://urwhatueat.files.wordpress.com/2008/08/end-of-food1.jpg

Bercerita tentang krisis makanan dan hunger issues yang menjadi isu sedunia kini. Tak baca sangat sinopsisnya, ke sebab bukunya nampak tak engaging. Jagung pun jagung tak masak. Hehe. Tapi buat peringatan kepada diri saya sendiri, Nabi saw berpesan, kecukupan itu diperoleh dengan makan bersama.

“Makanlah berjama’ah dan jangan bercerai-berai, sesungguhnya makanan satu orang itu cukup untuk dua orang”.

“Sesungguhnya makanan satu orang itu cukup untuk dua orang makanan dua orang cukup untuk tiga atau empat orang dan makanan empat orang cukup untuk lima atau enam orang. (Silsilah hadits-hadits shahih no. 895)

5. The Machine That Changed The World

https://i2.wp.com/ecx.images-amazon.com/images/I/51iwgTZVW0L._SL500_.jpg

Sebuah buku pernah diterbitkan dengan tajuk yang sama pada tahun 1990 an dan ketika itu hanya Toyota dan beberapa syarikat automotif Jepun yang menggunakan prinsip Lean Production atau Lean Manufacturing ini. Disebabkan tiada solid proof tentang keberkesanan idea ini, maka tidak ramai yang percaya dengannya. Tetapi inilah yang mendorong Toyota dari sebuah syarikat kecil menjadi syarikat automotif terbesar di dunia kini. Lean Production ataupun lebih terkenal dengan istilah Lean sahaja, merupakan a refined version of some established efficiency effort, namely Fordism, tolak ianya belajar dari kesilapan dan kelemahan konsep terdahulu.

Apa itu Lean Production?

6. The 3 Trillion Dollar War

https://i0.wp.com/www.markgerber.com/images/books/three_trillion_dollar_war.jpg

Buku ini bercerita bagaimana Invasion of Iraq adalah salah satu kesilapan terbesar yang dilakukan oleh United States of America, namely George Bush. Bagaimana akhirnya ia menyumbang kepada kerugian $ 3 trillion dan mengheret USA dengan hutang bank dan interest rate yang melangit. Kini, USA tenat dalam krisis ekonominya, menggunakan prinsip wang atas angin dan mengheret negara mereka sendiri ke dalam ‘Black Hole’. For all these while, Barrack Obama dan John Mc Cain beria-ia bersaing, adalah untuk menanggung hutang di atas kederat mereka. Kesian.

7. Khomeini’s Ghost.

https://i2.wp.com/images.barnesandnoble.com/images/35470000/35470428.JPG

Buku ini bercerita bagaimana seorang anak muda dari sebuah kampung menjadi salah seorang tokoh agama yang paling berpengaruh abad ini dalam revolusi paling meninggalkan kesan sehingga kini. Bagaimana kepulangan beliau dari buangan akhirnya mencetuskan Revolusi Iran yang sedikit sebanyak menggandakan momentum kebangkitan Islam di pelbagai tempat.

8. The Men Who Stare At Goats.

https://i1.wp.com/ecx.images-amazon.com/images/I/41TYq6ER5HL._SL500_AA240_.jpg

Erm, tak silap saya buku ini bercerita tentang askar-askar US dalam penjara di Timur Tengah. Ada sesuatu yang menyebabkan mereka tiba-tiba terikut budaya dan kepercayaan Timur Tengah. Apa dia, haa..itu yang kita tak tahu. Saya baru tahu tadi, siap ada movie pasal buku ini.

9. Brilliant Meetings.

https://i1.wp.com/images.pearsoned-ema.com/jpeg/large/9780273721826.jpg

Buku ini menerangkan basics of the basics. Kerana kadang-kadang kita sudah menjadi terlalu kompleks, ‘korporat’ ataupun mungkin mahukan semua menjadi singkat sampai pelbagai asas kita abaikan. Bagaimana langkah-langkah meeting yang baik. Bagaimana mengekalkan momentum. Sebagai ahli mesyuarat apa yang perlu dilakarkan dalam kepala sebelum, semasa dan selepas mesyuarat. Percaya atau tidak, begitu banyak meeting yang sebenarnya jatuh dalam kategori ‘Tidak Perlu’ atau ‘Tidak Efisien Sehingga Perlu Buat Meeting Lain Yang Sebenarnya Pada Awalnya Tidak Perlu’.

10. Affluenza.

https://i0.wp.com/3.bp.blogspot.com/_gv8dNEyADnk/Scg_rLWMADI/AAAAAAAAAc0/nZEDsK3ufZ4/s400/Affluenza+book.jpg

Ini sudah setahun kot semenjak saya nampak di rak top 10 best selling. Tetapi juga tidak baca sehingga saat ini. Ia adalah satu terma yang digunakan oleh consumerism critics. Kalau orang Melayu kata, perasaan tak pernah cukup. Habit ini akhirnya, berdasarkan beberapa tesis telah membuktikan material inequality -> unequal society -> more unhappy citizen -> mental disorders and stress. Well, let’s ‘downshifting‘ then. Wasatiah!

1. The bloated, sluggish and unfulfilled feeling that results from efforts to keep up with the Joneses.
2. An epidemic of stress, overwork, waste and indebtedness caused by the pursuit of the American Dream.
3. An unsustainable addiction to economic growth

Cuti tinggal lagi 6 hari. Sebulan setengah di makmal. Sebulan cuti. This is a desperate urge to revise my clinical. I should embrace what is uttered to me, 5 times per day. Albeit figuratively sebab tak dengar azan di sini.

Hayya ‘alal-falah.

“Come To Success”

Wallahu’alam.

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by aimi rahayu on May 14, 2009 at 4:57 pm

    pinjam buku tak selak2 –> err,,,, cam bese je buat… ehe ;p
    hobi melihat buku2 di kedai buku –> cam sama jugak hobi kita ye… hehe.. menarik ape hobi ni?

    camne awak leh ingat sume buku2 ni,,? baca sipnopsis kat sana ke?
    and menulis?

    akaknye perseverance untuk menulis pun ada masalah jugak,,,, kuang3

    kak jijah dah beranak!,,,, yeye,,,

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on May 14, 2009 at 7:05 pm

    thanks kak aimi, sudi jejak di sini. hehe.

    wah..ada org hobi gini juga. buleh buat club lah. saya baca sinopsis je kat sana. tajuk buku takdalah ingat 100% tapi boleh google balik nanti 🙂 menulis. oooo saya baca banyak la juga time tu sebab dah tak da kerja nak buat. tapi saya tulis balik apa yang sy ingat je.

    kak jijah babynya sungguh comel sekali. kecik. hehe.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: