Ascending In Difficulty, Ascending In Iman.

Assalamualaikum wbt.

Seminggu jugalah tak menulis. Saya sudah mula kelas, bermula dengan rotation Medicine Rheumatology. Seronok sebab teamnya sangat best dan belajar semua sistem albeit dalam Rheumatology team. Registrars melayan kami bersungguh-sungguh. Ajar bagaimana nak present dengan smooth dan smart, ajar plan management dan revise pharmacology. Hari-hari diberi list untuk patient hunt untuk dapatkan experience clinical examination that normally come out in exams. Alhamdulillah. Setidaknya, saya bangun dan pergi kelas bersemangat 😀

Rasanya memang pendek sungguh entri hari ini. Tadi, kami berusrah. As Syahid Imam Hasan al Bana mengatakan usrah yang baik perlu ada 3 komponen, di mana salah satunya ialah berbincang masalah. (Dan mungkin ini satu faktor kami gian berusrah) Lalu keluarlah masalah akademik, usrah dan sebagainya. Saya bukan menulis untuk bincang masalah kami di sini. Masalah kami tadi masalah cliche saja. Hehe.

https://i0.wp.com/realenergy.shell.ca/images/pressads/difficultyes.jpg

Tetapi atas dasar, teringat apa yang orang selalu kata, semakin umur kita meningkat semakin rumit masalah kita. Itu adalah sedikit demotivating. Pada saya lah. Ianya seperti, “Owh, I’ve grown up and I have to endure this because life has always been like this.”. Seolah-olah hidup ini adalah untuk menyusahkan kita.

Alangkah beruntungnya orang-orang beriman, kita sentiasa ada sumber motivasi dan inspirasi yang tidak pernah jemu menyuntik kita dengan kata-kata semangat dan janji yang pasti. Iaitu Al Quran dan Hadith. Al Quran dan Hadith sentiasa mengingatkan kita agar stay in moderation dan tidak keterlaluan dalam pelbagai aspek. Apabila kita diuji, Allah menyuruh kita bersabar dan apabila kita diberi kejayaan Allah menegah kita bermegah-megah. Susah betul rasanya nak diceritakan semua, sebab terlalu komprehensif Al Quran ni! 🙂

http://learnquran.files.wordpress.com/2006/12/normal_quran_9301.jpg

Wahai jiwa-jiwa yang diuji, ingatkah kita pada…

Saad bin Abi Waqqas berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah saw, “Ya Rasulullah, siapakah orang yang paling berat ujian dan cubaannya” Nabi saw menjawab, “Para nabi kemudian yang meniru (menyerupai) mereka dan yang meniru (menyerupai) mereka. Seseorang diuji menurut kadar agamanya. Kalau agamanya tipis (lemah) dia diuji sesuai dengan itu (ringan) dan bila imannya kuat dia diuji sesuai itu (keras). Seseorang diuji terus-menerus sehingga dia berjalan di muka bumi bersih dari dosa-dosa.”

(HR. Al Bukhari).

Wahai jiwa-jiwa yang merasakan dunia sudah terlalu sempit bagi mereka, ingatkah kita pada…

[Ali Imran: 139] Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.


[Ali Imran: 142] Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk surga, padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antaramu, dan belum nyata orang-orang yang sabar.

[Al Baqarah: 214]
Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).

Ini adalah peringatan buat diri saya juga. Penghuni universiti yang paling suka failkan studentnya.

You don’t develop courage by being happy everyday. You develop it by surviving difficult times and challenging adversity.

https://i1.wp.com/farm4.static.flickr.com/3351/3244914258_2c0333d87d.jpg

Wallahu’alam

Advertisements

3 responses to this post.

  1. Posted by dayah on May 24, 2009 at 7:26 am

    assalamualaikum wrt wbt hanis:)

    suka entry ni…entry2 lain pun suka jugak, tapi yang ni terus rasa nak comment…

    jzkk hanis, alhamdulillah, all those motivating and inspiring words light up my day!

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on May 24, 2009 at 11:22 am

    salam dayah 🙂 hehe terima kasih sebab selalu jenguk ke sini.

    alhamdulillah, ia motivate saya dan dayah. hehe. jia you untuk semua cabaran2 yang bakal kita hadapi/ IC3 ni tatau le dayah. kitaorg bersukaria je ni. tp kak nida’ kata exam dia takdala relax sgt pun. hopefully, korg kat sana di pmc are doing grand!

    Reply

  3. Aiseh, benar sungguh.. Tersentuh especially hadith Bukhari tu 😦

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: