Archive for May 27th, 2009

Bertuturlah Cinta

Assalamualaikum wbt.

Tulisan ini bukan bertujuan untuk berjiwang-jiwangan di sini 😀 Watched the trailer and tried to look up for the lyric and found that the meaning is deep. Again, lagu Indon lagi. Apa sudah jadi sama lagu Melayu saya pun tak tahulah, asyik nyanyi lagu cintan saja. Bola-bola api lah. Duhhh. Mengaghut.

Kadang-kadang saya terfikir, manusia selalu kata sukar untuk mengingati Allah swt kerana kita tak nampak Allah. Bila kita sayangkan seseorang, be it ibu ayah, pasangan hidup, anak-anak hatta kawan-kawan sekalipun, perasaan sayang itu kuat kerana mukanya dapat dibayang. Tetapi begitulah manusia, dangkalnya kita sebab kita tak ‘nampak’ apa yang kita ada depan mata kita. Adanya kita di atas muka bumi ini, adanya ibu bapa dan keluarga sebagai penyejuk mata kita, adanya harta dan kesenangan yang buat hati kita senang, adalah kerana cintaNya pada kita. Cinta dengan kurniaan tidak terhingga. Rahmat dan kasih sayangnya. Sebutlah lagi, apa lagi kata-kata cinta yang tiada pada kasih Allah pada kita. Cinta, kasih sayang, perhatian. Siapa yang dapat menandingi kasih sayang Allah swt, buat salah apa pun pasti akan diampunkan, bila kita bertaubat nasuha. Siapa yang dapat mengatasi cinta Allah swt, minta apa jua akan dikabulkan. Siapa dapat persoalkan, setiap apa yang dikurniakan atau ditetapkan pada setiap hambaNya, diselitkan hikmah dan ganjaran untuk setiap satunya hatta sekecil zarah. Memang kasih sayang Allah adalah Maha Cinta.

Roomate saya kata novel ni sangat best. Lebih realistik daripada Ayat Ayat Cinta. Dan dugaan yang ditimpakan ke atas Abdullah ini membuatkan saya sangat teringin untuk membacanya walaupun kalau combine dua buku, mukasuratnya 800 lebih. Waduh, kalau tak best, memang lah kan. It’s such a rare occassion that I wanted to read a fiction book. And the good thing is the producer or someboy in the film insisted that main muslimah casts in this film are those who wear jilbab. Bukan sekadar dalam filem.

Bila saya baca lirik ni, ada part tersenyum jugalah. Sebab berbunyi klinikal di situ. Hehehe.


Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu (regular pulse?)
Kembang kempis dadaku (Barrel chest?) merangkai butir cinta
Garis tangan (Palmar creases pallor) tergambar tak bisa aku menentang
or maybe it was just me who was into the notes so much.

ذکرالله by ukhti27.

(kudos to this picture owner)

I can’t say more, but the lyric is deep and beyond compare. MasyaAllah.

KETIKA CINTA BERTASBIH

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

[*]
Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

[**]
Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Back to [*][**]
Back to [**]

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

“Therefore remember Me, I will remember you… “

Al Baqarah 152.

Wallahu’alam

Advertisements