A Looong Halt

Assalamualaikum wbt.

Summer is reaching its end. And when I had noticed that only few days are left, half of me is in the dumps and the other half is pretty excited. Am not intuitive enough to call myself a clairvoyant, but this happens everytime school starts – homesick. To see my younger brothers sleep peacefully and gaming in excitement has been a pleasure that makes missing home a sure thing.  But a piece from Surah At Taghabun had lifted my spirit – Your riches and your children may be but a trial: but in the Presence of Allah, is the highest, Reward.

And this summer has been a journey to understand some strong concepts in life. Some basics that a 7 year old kid might understand first than me. And summer has its own glee and despair, success and disappointment. But, it’s okay. Alhamdulillah.

I am quite clueless about what to write, since quite a lot of good-stories-worth-to-share took place throughout the halt. And I am actually losing the vocabs and oh-how-to-make-engaging sentences as well. And this post, sungguh melancholic bunyinya.

Tak apalah, I’ll share a simple story, no heavy elements here.

I drive occasionally, in some summer perhaps. But never ‘challenged’ myself to fill in the tank on my own. And on one fine day, I had tempted to do so.

Me: Pakcik, RM20 yang nombor 2.

Pakcik: Okay.

Me: Terima kasih.

(tunggu dengan muka mengharapkan resit atau apa2 prove pembayaran)

Pakcik: Eh, dah ar.

Me: Oooooo. (ish, malunya)

(patah balik)

Me: Pakcik, saya isi RM20 je tapi kat situ RM40. (ingatkan dapat berlaku jujur)

Pakcik: Adoi, isi la dulu, nanti dia jadi la RM20.

Me: Oooooo.

(Isi cepat-cepat dan cuba cari stesen minyak lain untuk isi minyak di masa akan datang)

Wallahu’alam

Advertisements

8 responses to this post.

  1. Posted by dila on September 9, 2009 at 12:58 pm

    ahahha..lawaknya…gelak guling2 aku baca ..

    Reply

  2. Posted by hamstermenulis on September 9, 2009 at 2:43 pm

    haha. mgkn ko dah biasa dgn kejadian2 begini yg jd kat aku. dan mgkn ‘pakcik’ tu lg menyampah sbb dia muda je sebenarnya tp aku panggil pakcik.

    Reply

  3. Posted by safiah on September 14, 2009 at 12:54 am

    hahahaha.. weh bolok la mu nih.. adus..malu nye ada kawan sebegini rupa.. ha, tu la, itulah perasaannye bila orang panggil aku makcik.. [eh tapi macam takde je kena panggil makcik lagi..bakal~] haha 😛

    weh cepat le balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk irelanddd..

    Reply

  4. Posted by hamstermenulis on September 14, 2009 at 8:52 am

    hahaha. ko ni sure rindu gila kat aku, smpi cari blog aku. takpa2, tahun ni turn aku pulak jadi roomate angkat korang. aku bawak balik kuih raya untuk ko nnt. tabahlah anda di sana. hehe

    Reply

  5. Posted by zaraazzahra on September 14, 2009 at 8:03 pm

    assalamualaikum anis. dengar cerita ni dari mulut anis sendiri waktu kat penang hari tu lagi kelakar. ish takpe2 hanis, budak baru belajar biasalah buat salah. hanis tak nak wat cerita yang kita buat barbeque kat park tu ke.. yg tu pun banyak kisah2 manis. huhu.. see you dear

    Reply

  6. selamat berpuasa & selamat hari raya dari blog ‘aku sebutir pasir’.. 🙂

    Reply

  7. Posted by hamstermenulis on September 15, 2009 at 10:18 pm

    zaraazzahra:
    hehe. cerita bbq kat park tu eh..tu la, ingat nak tulis tapi tak menyempat. next entry will be insyaAllah.. ‘spa’ dari tanah terbakar. heheh. cerita dari mulut sendiri real sket, bnyk side storynya. hehe. see u dear insyaAllah

    JHaZKiTaRo:

    Jzkk. Selamat berpuasa and selamat hari raya juga dari hamstermenulis!

    Reply

  8. Posted by optimusprime on March 9, 2011 at 6:13 am

    mungkin care penulis perlu lebih menarik

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: