Archive for September 16th, 2009

Go ye through the earth and see what has been the end of those guilty

Assalamualaikum wbt.

Nobody loves an END.

Summer is really at its end, I have 8 days at home insyaAllah. And since my brother will leave for Monash, this might be the last time I see him in 2 years time kalau umur masih berbaki. It was 4 years back that I had my raya in Malaysia, and now Raya came with mixed feelings. Delighted but a bit disturbed.

And as the title goes, nobody loves an END. Perhaps the only END we shoot for is to leave the world and meet Al Khaliq, provided that we are prepared. Owh yes, to finish Med school is another END I have been thinking since day 1 I started.

Time left to finish Med School is 2 years, to be specific 1 year 8 months insyaAllah. Have I gain enough from this journey abroad?

1. Iman wise. In of the books I dip into recently, it says that Allah swt encourages us to travel as He leaves the signs of the undevoted people as ibrah, to fortify our faith and blooms our iman.  (Ya Allah, struggle nya aku nak menulis bahasa dakwah in English!)

Say: “Travel through the earth and see what was the end of those who rejected Truth.” [6:11]

Say: “Go ye through the earth and see what has been the end of those guilty (of sin).” [27:69]

And meeting with so many people and incidences, have I think a lot enough to shift my iman to the next level?

2. Travelling wise. The explanation above wraps up this point. Worse part is, I kept missing the trip to Spain, Mesir or Turkey. 3 years back maybe it was due to no ‘holiday’ when holiday began. Now, in the last 2 years, I literally had no holiday except for 2 weeks.

3. Knowledge wise. This had made me reminisce the conversation I had with Kak Aisyah, a housemate that had taught me a lot. She has tonnes of books and a great depth of wisdom. She says, “Dekat sini banyak buku, banyak forums, akak rasa nak pilih satu field yang akak boleh focus and carry the knowledge untuk tolong Islam. Akak pilih feminism, and nak belajar how Western view this issue dan macam mana pandangan dari agama Islam”

Now, ‘borderless knowledge’ is not the only term apply to us. “Being borderless to search for knowledge” is another one. Have I done a lot enough? Have I read a lot of enough there? Discuss a lot enough? Listen a lot enough?

4. Experience wise. This is a general term, maybe this covers all 3 aspects above. Some people say the experience abroad is not complete if you stay ‘stagnant’ throughout it meaning being single and being married abroad has its own frame of experience that being in one, doesn’t complete the whole thing. Hoho. Maybe one chapter from Ustaz Hasrizal’s Bercinta Sampai Ke Syurga has another opinions. (malas nak mengulas topik hangat begini)

Perkelahan kanak-kanak IC3 di Herbert Park. 🙂 Khas untuk kawan-kawan di PMC!

(cerita bahasa Melayu real sikit…hehe)

Seperti yang direquest oleh Zahraazzahra,  saya akan mengabadikan sebuah cerita perkelahan kami. Nama watak-watak dirahsiakan kerana segan. Hehe.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah saw ada bersabda bermaksud: “Iman itu ada lebih 60 cabang. Dan sifat malu adalah sebahagian daripada cabang iman.”

Setelah tamat periksa IC3 kami satu batch muslimat pun berhajat ingin ke Howth, tetapi memandangkan ramai yang ada hal, maka lokasi ditukar ke Herbert Park berdekatan dengan kedutaan Israel (yang menyakitkan hati bagi mana-mana Muslim yang melaluinya). Namun, Herbert Park adalah lokasi yang mendamaikan, dan tak sah lah kehidupan anda di luar negara kalau tak pernah picnic masa summer ala-ala orang putih. Hehe. Maka kami nak buat style orang putih lah kiranya ni.

Picnic ini diinspirasikan oleh makan-makan yang dianjurkan oleh keluarga naqibah kami, iaitu ala BBQ. Wah masih ingat lagi makan dengan lazatnya, masakan ibu lah katakan. Maka, kami yang tak reti buat BBQ ni agak konfiden yang ianya senang sebab dah pernah tengok. Tengok je la.

Jadi kami pun pergi ke papan tanda. A berkata, “Oo, okay ni. Takda pun sign yang kata No BBQ is allowed here”. Mungkin memakai konsep kalau tak cakap, kira okay, maka kami pun yakin ianya sah di sisi undang-undang.

“Okay, start api.” Mungkin kerana kita ini sebuah generasi yang gunakan pemetik automatik, maka menyetart api pun dah satu masalah. Adoila. Sambil itu, masing-masing membawa keluar ayam dan sotong perap, kek harijadi, dessert dan macam-macam lagi juadah.

“Eh, dah ada api lah” kata B. Maka kanak-kanak yang begitu excited ini tak sempat membiarkan api memakan arang dan menjadi bara. Api naik aja disusunnya terus ayam satu persatu dan lelehan sos perap telah menyebabkan api padam dalam masa 10 minit. Namun beberapa ayam yang sempat masak dan terasa agak sedap, membuatkan mereka tak berputus asa dan lebih bermotivasi untuk mencuba tanpa henti. Maka berlakulah kitaran {start api-susun ayam-api padam-start api dan selanjutnya} sehinggalah mereka ini penat. Hujan renyai-renyai dan angin sepoi-sepoi bahasa Gaelic telah menyulitkan lagi keadaan.

C dan D telahpun mengambil inisiatif untuk ke Spar dan membeli set BBQ baru. Dan ketika ini, beberapa kitaran telah berulang dan Allah saja yang tahu betapa seksa meniup dan mengipas dalam keadaan yang kurang skill ini. Ada juga gangguan dan mehnah lain seperti anjing yang terlebih friendly dan nak ajak main. Dan kami juga sedar ada mata-mata dari apartment berdekatan memerhatikan kami. Kami ingat mereka sunbathing je. Rupanya mereka call police.

Sekembalinya C dan D dari Spar, kami pun menyalakan set BBQ kedua. Tiba-tiba sebuah kereta peronda lalu. Kami pun kaget dan buat macam tak buat BBQ pun. Kereta peronda itu berlalu saja. Apabila set BBQ pertama diangkat, rupanya rumput dibawahnya menjadi hangus. E berkata “Weh takpa ke hangus ni? Ini kan park.”. B menjawab, “Takpa kot, nanti tumbuhlah balik dia”.

Maka B dan E menyalakan set BBQ kedua, berbekalkan ibrah dari BBQ pertama. Dengan penuh sabar mereka mengipas sehingga api memakan arang sampai ke dalam dan ayam dan sotong dibakar sehingga habis. Suprise hari jadi juga sempat dibuat. Ukhuwah dan masakan C dan E yang enak menyebabkan kami sangat gembira.

“Eh dah nak 1.15 lah. Flight kita lagi 5 jam. Jom kemas!” B mencelah. Maka kami pun berkemas. “Eh, sekarang dah ada 2 tapak rumput hangus!”. Tiba-tiba pada masa itu juga, sebuah kereta polis muncul dan parking berdekatan. Semua orang jadi panik sekali. “Apa kita nak buat ni??” Menggelabah semuanya. Tanpa disedari, bagi menutup bukti dan alibi kehadiran set BBQ di situ, A dan B telah mengambil tindakan kamikaze dan duduk di atas tapak rumput hangus yang berasap itu.

2 polis wanita mendekati kami. “I’m sorry to disturb you in the middle of the picnic but some neighbours here lodge a report about a BBQ”. Diam, agaknya semua orang tengah berfikir nak cakap apa. A pun berkata “Yeah, but it was in a covered aluminium and we thought that it was okay since it is not mention in the main signboard”. “I’m sorry that it is actually prohibited here since this park hold quite a  reserve forest and the fires from the BBQ is making it prone to fire.” Kami pun menjawab, “I see, we are really sorry for this, but we are already packing up,”. “Owh, yes sure. I’m sorry too to disrupt you.”

Kedua polis itu pun beredar dan menunggu dari jauh agar kami tidak kekok mengemas. Maka semasa mengemas, C, D dan E pun terkejut melihat B yang terseringai dan berpeluh-peluh. “Eh, awak okay ke ni?” E bertanya kerana menyangka B nervous kerana polis tadi. B pun bangun dengan lututnya yang berasap-asap dan seluar yang penuh serbuk bara. Ya Allah! Barulah kami tahu kenapa B tak membantu langsung dalam menjawab soalan polis, mungkin kerana ‘heat stroke’ dari tanah hangus tersebut. Aduhai.

Hehe. Cerita ini mungkin ringan sekali contentnya, tetapi kami belajar banyak perkara juga.

1. Cara BBQ sebenar.

2. Belajar bahawa alam perlu dihormati dan begitu juga undang-undang tempat kita berada. Jangan ingat asalkan tak tertulis, maka ianya legal.

3. Paling penting sekali, bercakap benar. Mungkin terlintas di hati kami untuk menggoreng saja depan polis, alang-alang A dan B dan tutup bukti. Tetapi alhamdulillah, dengan hanya berkata benar, ia lebih dimudahkan Allah swt.

Simple but lengthy! Special to the PMC friends whom we forgot to share the stories, and you know who is A, B, C, D and E for sure! 😉

Wallahu’alam

Advertisements